Έως και 300 Σουηδοί ενδέχεται να έχουν ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με εκτίμηση του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Σουηδίας, όπως μετέδωσε το Σάββατο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ads

«Εκατό περιπτώσεις προσώπων που έχουν φύγει για να συμμετάσχουν στις μάχες έχουν επιβεβαιωθεί, υπάρχουν, επιπλέον, περιπτώσεις που θεωρούνται ύποπτες (…) έπειτα υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν καταγραφεί, με τον αριθμό συνολικά να φθάνει στους 250, 300 ανθρώπους» είπε στον σταθμό SR ο Άντερς Τόρνμπεργκ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αριθμός των υποψηφίων τζιχαντιστών που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να πάνε στη Συρία αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον Τόρνμπεργκ, «νεαροί Σουηδοί φεύγουν και εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης, μαθαίνουν πώς να γίνουν τρομοκράτες, να χρησιμοποιούν εκρηκτικές ύλες και όπλα».

Ads

Επιστρέφοντας στη Σουηδία, ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά είναι έτοιμα να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες και αποτελούν το αντικείμενο στενής παρακολούθησης από τις αρχές, διευκρίνισε.