Η κεντροαριστερά, μετά από οκτώ χρόνια, επιστρέφει στην κυβέρνηση στη Σουηδία, την ώρα που η ακροδεξιά κατάφερε να συγκεντρώσει τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία της.

Ads

Σύμφωνα με τα δύο exit polls, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται συγκεντρώνοντας ποσοστό 31% και όπως όλα δείχνουν ο επικεφαλής του κόμματος, Στέφαν Λεβέν, πρώην εργάτης και συνδικαλιστής, θα λάβει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Συνολικά οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι (7,1%) και το Κόμμα της Αριστεράς (6,6%) συγκεντρώνουν το 44,8% των ψήφων, ενώ ο κεντροδεξιός συνασπισμός της απερχόμενης κυβέρνησης με επικεφαλής τον Φρέντρικ Ράινφελτ συγκεντρώνει το 39,7%.

Στο κοινοβούλιο ενδέχεται να μπει και το κόμμα «Φεμινιστική Πρωτοβουλία» το οποίο σύμφωνα με τα exit polls συγκεντρώνει το 4%, ακριβώς το όριο για είσοδο στο κοινοβούλιο. Ιστορική μέρα για τη Ακροδεξιά που καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία της. Το κόμμα «Δημοκράτες της Σουηδίας» αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με 10,5%, ωστόσο όλα τα κόμματα έχουν θέσει στο περιθώριο την ακροδεξιά τονίζοντας πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί της.