Συνέχιση του προγράμματος και χωρίς το ΔΝΤ, αποδέχεται τώρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο σημειώνει πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ads

«Τον ρόλο της επίβλεψης του προγράμματος θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM», σημείωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στην Ελλάδα δήλωσε πως «επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης».

Σε ερώτηση για ποιο λόγο η ευρωζώνη, αντί να διαιωνίζει την αντιπαράθεση με το ΔΝΤ δεν συνεχίζει μόνη της το ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle απάντησε: «Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».

Ads

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι όπως φαίνεται είναι εν τέλει εφικτή η συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».

Στο ερώτημα τέλος αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

Επίθεση σε Ντράγκι και άλλες χώρες της ευρωζώνης

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνέντευξή του, εξαπέλυσε πυρά κατά του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τονίζοντας πως από φέτος θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία τερματισμού της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης. «Θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής φέτος», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υποστήριξε πως το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι πως οι υπόλοιπες χώρες, πλην της Γερμανίας, δεν έχουν καταφέρει να γίνουν ανταγωνιστικές. «Το πρόβλημα είναι η αδυναμία των άλλων χωρών, όχι η ισχύς της Γερμανίας», είπε και συνέχισε: «Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι Γερμανοί ότι το ευρώ έφερε περισσότερη απασχόληση, κοινωνικά οφέλη και βοήθησε τις επιχειρήσεις, και δεν προκαλεί απλώς οικονομικούς κινδύνους ούτε έχει μόνο αρνητικές συνέπειες».

Για να βοηθήσουν τη Γερμανία να προβάλλει με πειστικό τρόπο το επιχείρημα αυτό, ο Σόιμπλε κάλεσε την Ιταλία και άλλα κράτη να τηρούν τους κανόνες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.