Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε να προωθήσει, αν θέλει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον και ανέφερε πως σε περίπτωση που δεν αποπληρωθεί η πρώτη δόση στην ΕΚΤ τότε θα πρόκειται για πιστωτικό γεγονός. Σημειώνεται πως ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Associated Press, επισήμανε πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να ζητήσει καθυστέρηση της αποπληρωμής, αλλά θα επιδιώξει μια συμφωνία με την ΕΚΤ για πιο εύκολη αποπληρωμή. 

Ads

Ο Σόιμπλε δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD πως “δεν έχει καμία εγγύηση ότι η Ελλάδα θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί”. “Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει”, είπε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος σημείωσε στο Associated Press πως  η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ (προηγείται και χρονικά), ενώ για τις αποπληρωμές στην ΕΚΤ είπε πως αυτές ανήκουν σε άλλη κατηγορία και μπορούσαν να συζητηθούν με τους εταίρους. “Αν δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του (σημ: του Γιάννη Βαρουφάκη) και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα”. Ωστόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης, στο Associated Press, επισήμανε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να ζητήσει καθυστέρηση όσον αφορά στις υποχρεώσεις  της προς την ΕΚΤ, αλλά θα αναζητήσει κάποιου είδους συμφωνία που θα κάνει πιο εύκολη την αποπληρωμή.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: “Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα”.

Ads

Ο Σόιμπλε σε άλλη του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση ZDF, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ζήτησε την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων. “Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες”, δήλωσε. Σε ερώτηση τι θα έλεγε αν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή του απάντησε: “Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών κ.ο.κ.”. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα, όπως είπε στη συνέχεια, τον αφήνει άφωνο, “γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα”.

Σε τρίτη του συνέντευξη προς την Bild, σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, ο Σόιμπλε ανέφερε πως το λόγο έχει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτή τη συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ικανή τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσει μια αποτελεσματικότερη φορολογική πολιτική και να εκπληρώσει τους όρους. “Είπα στον κ. Βαρουφάκη ότι ισχύει η πρότασή να βοηθήσουν οι Γερμανοί εφοριακοί την Ελλάδα”. Σε ερώτηση εάν εμπιστεύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, απαντά ότι “ο έλληνας συνάδελφός μου αξίζει το σεβασμό, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Άλλωστε μου συμπεριφέρθηκε πολύ σωστά. Θα ήταν όμως χρήσιμο η ελληνική κυβέρνηση να μην μιλάει με τρόπο που να δυσκολεύει τους υπόλοιπους ευρωπαίους στο να πείθουν τους πολίτες τους (σσ. για το ελληνικό ζήτημα)”.

Αναφερόμενος μάλιστα στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών εξαίρει τις ικανότητές τους, λέγοντας ότι “διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις. Πρέπει ωστόσο να δίνεται χρόνος σε μια νέα κυβέρνηση. Η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα”. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι αυτό θα αποσαφηνιστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα προειδοποιώντας ότι σε αυτή την περίπτωση ”ό,τι και αν συμβεί, θα θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια”. Σχολιάζοντας τέλος τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι “δεν θέλουμε το Grexit. Eίμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανείς δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας. Είναι λοιπόν τελείως στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα”.