Εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται να μην επιθυμεί καμία χαλάρωση στην ευρωζώνη. Μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και να ενισχύσει την ρευστότητα.

Ads

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι καθώς η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε στασιμότητα και τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι ήταν έτοιμος να αρχίσει να “κόβει” χρήμα.

Όμως ο Σόιμπλε, είπε ότι «για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό».

Ο Σόιμπλε δήλωσε πως η ΕΚΤ έχει συγκεκριμένα περιθώρια. «Η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να κερδίσει χρόνο», τόνισε. «Η ρευστότητα στις αγορές δεν είναι υπερβολικά χαμηλή, είναι μάλιστα υπερβολικά υψηλή. Γι’ αυτό πιστεύω πως η νομισματική πολιτική εξάντλησε τα εργαλεία της και γι’ αυτό εκείνο που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, από τις αγορές, από τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Ads

Σε άλλη πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει πως παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί χαλάρωσης της πολιτικής των περικοπών, μην θέλοντας να αφήσει περιθώρια.