Η διαμάχη και εντός των κόλπων της γερμανικής κυβέρνησης για την κατεύθυνση της Ευρώπης μετά το Brexit παίρνει πλέον και δημόσιο χαρακτήρα, εστιάζοντας μάλιστα στην Ελλάδα και ανοίγοντας αντιπαράθεση μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ads

Είναι μια διαμάχη που αποτυπώνει και το χάσμα μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για το δόγμα της λιτότητας, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να επιμένει στην αυστηρή τήρηση των κανόνων και να εγκαλεί τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τα όσα είπε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να μην καλλιεργούν λανθασμένες προσδοκίες, απέρριψε τα αίτημα που διατυπώνονται για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω επιπρόσθετων κρατικών επενδύσεων. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag, δε βοηθά το να επαναφέρει κανείς «λανθασμένες ιδέες (…) για ανάπτυξη επί πιστώσει».

Απαντώντας, δε, και στην κριτική που του ασκείται – τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων – για αδικαιολόγητη εμμονή στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της πολιτικής λιτότητας, λέγοντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι οι περικοπές, αλλά η τήρηση των κανόνων που οι ίδιοι αποφασίσαμε για εμάς». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που ανταποκρίνονται βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη θέση.

Ads

Οι βολές κατά Γκάμπριελ

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα, ο Σόιμπλε δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στον αντικαγκελάριο, λέγοντας ότι «όσα είπε ο κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα, (…) ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, πραγματικά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά».

Οι βολές ήρθαν την ώρα που ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τασσόταν υπέρ ενός ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο ZDF τόνισε ότι δεδομένων των 25 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρώπη, το ζητούμενο για τον ίδιο είναι οι επενδύσεις στις υποδομές, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως υπογράμμισε ο αντικαγκελάριος, δεν τάσσονται υπέρ της ανάληψης νέων χρεών, αλλά, καταρχήν, υπέρ της μάχης κατά της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να αποφέρει τα αναγκαία κεφάλαια.

«Ευρωπαϊκή κυβέρνηση» θέλει ο Σουλτς

Η σύγκρουση σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών όμως διευρύνεται, μετά την πρόταση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για τη μετεξέλιξη της Κομισιόν «σε μια πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Σουλτς επισημαίνει ότι αυτή η «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» θα πρέπει να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός δεύτερου σώματος, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών-μελών. «Αυτό θα καταστήσει πιο διαφανή την πολιτική ευθύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως λέει.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, η ΕΕ δεν θα έπρεπε να ασχολείται με ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, αλλά αντιθέτως να επικεντρώσει σε θέματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη μόνον από κοινού.