Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέτρεψε τους μουσουλμάνους της Γερμανίας να αναπτύξουν ένα «Γερμανικό Ισλάμ», που θα βασίζεται στον φιλελευθερισμό και την ανεκτικότητα.

Ads

Εν μέσω έντονων επικρίσεων για την πολιτική της καγκελαρίας για το προσφυγικό και ανόδου του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως «χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ο αυξανόμενος αριθμός των μουσουλμάνων στην χώρα μας σήμερα συνιστά μια πρόκληση για το πόσο ανοιχτόμυαλη είναι η ευρύτερη κοινωνία».

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν πως το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με το γερμανικό Σύνταγμα, ο Σόιμπλε προέτρεψε του Γερμανούς μουσουλμάνους να αναπτύξουν ένα «Γερμανικό Ισλάμ», σημειώνοντας σε άρθρο του στην εφημερίδα Welt am Sonntag: «Η προέλευση της πλειονότητας των προσφύγων σημαίνει ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε όλο και περισσότερο με ανθρώπους από αρκετά διαφορετικούς πολιτισμικούς κύκλους σε σύγκριση με το παρελθόν».

«Εμείς δεν πρέπει, ενώ η κατάσταση που επικρατεί είναι τεταμένη, να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα κατά την οποία οι άνθρωποι που έχουν ενσωματωθεί (στην κοινωνία) της Γερμανίας να νιώθουν παντελώς ξένοι» σημείωσε.

Ads