Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφτασε στα πρόθυρα της παραίτησής του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας με αφορμή την ελληνική κρίση και την απόρριψη της εισήγησής του για ένα -έστω προσωρινό- Grexit, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, σε συνέντευξή του προς τους Financial Times.

Ads

“H Ελλάδα ήταν ένα  ιδιαιτέρως ακανθώδες πρόβλημα. Δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη από την αρχή”, υποστηρίζει ο νυν πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, ο οποίος επιμένει πως όταν ξέσπασε η κρίση χρέους, η χώρα μας θα έπρεπε να λάβει μία δεκαετή περίοδο “timeout” από την ευρωζώνη, ιδέα που είχε προτείνει στον τότε ομόλογό του, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

“Του είπα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να υποτιμάτε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί”, λέει. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν για την ανόρθωση της  ελληνικής οικονομίας ήταν “δύσκολο να επιτευχθούν σε μία Δημοκρατία”. “Γι΄ αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για μία συγκεκριμένη περίοδο. Αλλά όλοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο”.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ιδέα δεν απομακρύνθηκε. Ο Σόιμπλε πίεσε για ένα προσωρινό Grexit το 2015,  κατά τη διάρκεια ενός ακόμη γύρου της κρίσης χρέους. Αλλά η Μέρκελ και οι επικεφαλής των άλλων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτρεψαν την ιδέα.

Ads

Τώρα αποκαλύπτει ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί με αφορμή αυτό το ζήτημα. “Το πρωί που είχε ληφθεί η απόφαση (η Μέρκελ) μου είπε: Θα συνεχίσεις; … Αλλά ήταν μία από τις περιπτώσεις που βρεθήκαμε πολύ κοντά (στην παραίτησή μου)”, αναφέρει ο ίδιος. “Υπήρχαν λίγες πραγματικά επώδυνες συγκρούσεις όπου και εκείνη ήξερε ότι είχαμε φθάσει στα άκρα και ότι θα έπρεπε να φύγω”, επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιγράφοντας τις κατά καιρούς ταραχώδεις σχέσεις του με την καγκελάριο Μέρκελ.

“Πάντα ζύγιζα αν θα έπρεπε να συμβαδίσω με καταστάσεις  ακόμη και αν αυτό ήταν λάθος, όπως η περίπτωση της Ελλάδας, ή αν θα έπρεπε να φύγω”, προσθέτει. Ξεκαθαρίζει, πάντως ότι κυριάρχησε η αίσθηση του καθήκοντος. “Δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά ήμουν πάντοτε πιστός”, τονίζει.