Εγγράφως απάντησε ο πρώην πράκτορας της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν στους ευρωβουλευτές για τη σχέση μεταξύ της αμερικανικής υπηρεσίας παρακολούθησης επικοινωνιών και των μυστικών υπηρεσιών της ΕΕ.

Ads

 
Ο Σνόουντεν, που παραμένει στη Ρωσία, προτίμησε να απαντήσει γραπτώς αντί μέσω βιντεοδιάσκεψεις για λόγους ασφαλείας. «Οι μυστικές υπηρεσίες του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ παρέχουν πρόσβαση στην NSA σε εθνικά δεδομένα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφισμά της ζητά την αναστολή συμφωνίας για τα τραπεζικά δεδομένα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε περίπτωση που συνεχισθούν οι μαζικές παρακολουθήσεις. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 544 ψήφους υπέρ, έναντι 78 κατά και 60 αποχών.
 
«Το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-ΗΠΑ θα είναι αβέβαιο, εάν συνεχιστούν οι δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.  «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί προγράμματα μυστικής ή ακόμη και παράνομης μαζικής παρακολούθησης», σημειώνεται.
 
Ο Κλοντ Μοράες Βρετανός ευρωβουλευτής και εισηγητής δήλωσε πως «οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν μάς έδωσαν την ευκαιρία να αντιδράσουμε. Ελπίζω να μετατρέψουμε αυτές τις αντιδράσεις σε κάτι το θετικό, όπως είναι ένα νομοσχέδιο κατά την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία – ένα νομοσχέδιο για την προστασία των δεδομένων για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι».
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Μοράες τόνισε πως η έρευνα που διεξήγαγε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου για τις δραστηριότητες των ΗΠΑ, αποτελεί «τη μοναδική διεθνή έρευνα που αφορά δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης. «Ούτε το αμερικάνικο Κογκρέσο δεν προέβη σε τέτοια έρευνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναινέσει στη συμφωνία μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα διακοπούν πλήρως οι δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης και η μαζική επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ότι θα εγκαταλειφθεί πλήρως η παρακολούθηση συνδιαλέξεων θεσμικών οργάνων και διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ε.Ε.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει επίσης ότι η συμφωνία σχετικά με το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (TFTP) θα πρέπει να ανασταλεί έως ότου εξετασθούν οι καταγγελίες ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα πολιτών της Ε.Ε. εκτός της συμφωνίας.