Αλληλεγγύη και στήριξη προς την Ελλάδα ζητά από την γερμανική κυβέρνηση ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμίτ. Ο ίδιος με άρθρο του στην εφημερίδα Die Zeit καταδικάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την δράση τους τον τελευταίο χρόνο, και τις χαρακτηρίζει «κατώτερες των περιστάσεων». Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα FAZ, υποστηρίζει ότι γενεσιουργός αιτία της κατάστασης ανάγκης της Ελλάδας δεν είναι τόσο η εγχώρια πολιτική, όσο τα «κατασκευαστικά λάθη» της Νομισματικής Ένωσης.

Ads

 
«Αποτυχία των κοινωνιών»
 
Αποτυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν γένει αποτελεί το ανεπίλυτο πρόβλημα της ανεργίας σε Ελλάδα και Ισπανία, σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ. Ο Σμιτ, σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, πιστεύει ότι το έτος που πέρασε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φάνηκαν κατώτερες των περιστάσεων. «Η μία σύνοδος μετά την άλλη, όμως χωρίς λύσεις. Η Άγκελα Μέρκελ προσπαθεί να μεταθέσει τη μεγάλη διαγραφή ελληνικών χρεών μετά τις γερμανικές εκλογές. Ίσως τα καταφέρει- αλλά δεν είναι σίγουρο», αναφέρει ο πρώην Καγκελάριος. «Εάν η Ε.Ε. δεν λειτουργήσει θα επιρριφθεί η ευθύνη στην Γερμανία», προσθέτει, σχολιάζοντας ότι από την Ένωση λείπουν προσωπικότητες όπως ο Ζακ Ντελόρ, ο Τσώρτσιλ και ο Ντε Γκώλ.
 
Ταυτόχρονα, ο Χέλμουτ Σμιτ ζητά από την Γερμανία να δείξει αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην Ελλάδα καθώς αυτές είναι αξίες πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε. «Μεταξύ των Ευρωπαίων», γράφει, «υπάρχει μία ηθική υποχρέωση προς επίδειξη αλληλεγγύης. Εδώ και είκοσι χρόνια (η αλληλεγγύη) υπάρχει στο Σύνταγμα. Το κύριο κίνητρο αλληλεγγύης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν να στηριχθεί η ελληνική δημοκρατία. Γιατί οι Έλληνες είχαν καταφέρει με δικές τους δυνάμεις να διώξουν τη δικτατορία. Σήμερα η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όσο και τότε».
 
«Κατασκευαστικά λάθη»
 
Στα κατασκευαστικά λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδίδει την γενεσιουργό αιτία της κρίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
 
Πηγή αντιρρήσεων του πρώην Πρωθυπουργού είναι το άρθρο των ευρωπαϊκών συνθηκών που απαγορεύει την ανάληψη ευθύνης ενός κράτους για τα χρέη ενός άλλου. Θεωρεί ότι η πραγματικότητα δημιουργεί την ανάγκη για μια αλληλοσυμπαράσταση, η έκταση της οποίας δεν μπορεί να ορισθεί μόνο μέσω νομικών κειμένων.
 
«Η έξοδος από την κρίση μπορεί να σηματοδοτηθεί μόνο με μια φυγή προς τα εμπρός. Να ανοίξει ο δρόμος σε μια οικονομική διακυβέρνηση και σε περισσότερη πολιτική ενσωμάτωση», γράφει ο Κώστας Σημίτης.
 
Εξίσου λάθος κατά τον ίδιο είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει την δυνατότητα να ακυρώνει τις αποφάσεις κρατών μελών που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ένωσης. Εμμέσως, ο πρώην πρωθυπουργός γράφει ότι ο υπερβολικός δανεισμός της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σχετικού νομοθετικού πλαισίου, καθώς είχε κριθεί ότι οι τράπεζες θα σταματούσαν εγκαίρως να δανείζουν χώρες της ευρωζώνης. «Υπήρξε μεγάλη εμπιστοσύνη στις ρυθμιστικές δυνάμεις της αγοράς και αυτό ήταν λάθος», υποστηρίζει ο Κώστας Σημίτης.