«Κινούμενη άμμο» εξακολουθεί να θυμίζει η κατάσταση στη Βρετανία αναφορικά με το Brexit, με τον Μπόρις Τζόνσον να πετυχαίνει αρχικά μια σημαντική νίκη στη Βουλή των Κοινοτήτων, για να υποστεί όμως αμέσως μετά μια μεγάλη ήττα στην επόμενη κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός κέρδισε την έγκριση του νομοσχεδίου της Συμφωνίας Αποχώρησης κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, καθώς 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά του νομοσχεδίου για το Brexit. Στη δεύτερη ψηφοφορία όμως αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου, η πλειονότητα των βουλευτών είπε “όχι”, αφού 322 βουλευτές καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα και 308 ψήφισαν υπέρ.

Λίγα λεπτά μετά την κοινοβουλευτική του ήττα, ο Τζόνσον, όπως είχε προαναγγείλει, ανακοίνωσε ότι “παγώνει” την συμφωνία που είχε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι αυτή εγκρίθηκε. Επανέλαβε ότι δεν θέλει παράταση στη διαδικασία και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ μέχρι να αποφασίσουν αν θα δοθεί ή όχι στη Βρετανία περισσότερος χρόνος για την αποχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, όλα μοιάζουν να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί στη Βρετανία, τη στιγμή που όλο και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ads