Μόλις για μια ώρα κάθισαν στο τραπέζι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου να βρουν σημείο επαφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής άρχισαν με τις τρεις ώρες καθυστέρηση και διακόπηκαν σχεδόν αμέσως. Το «μπρα – ντε – φερ» συνεχίζεται σήμερα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπουν οι αναθεωρημένες προτάσεις του προϋπολογισμού που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Οι «27» είναι πάντως χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα, ενώ αρκετές είναι οι χώρες, με προεξάρχουσα τη Βρετανία που δεν αποκλείουν το «βέτο».

Ads

Η μόνη απόφαση στην πρώτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ο διορισμός του κεντρικού τραπεζίτη του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, στην εξαμελή Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κόντρα μάλιστα σε αντίθετη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο είχε καταψηφίσει την υποψηφιότητα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία γυναικών από το ανώτατο όργανο της ΕΚΤ.

Ανικανοποίητος ο Κάμερον

«Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανή πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ» δήλωσε ο Κάμερον προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής. 

Ads

Χωρίς να κάνουν δηλώσεις προσήλθαν για τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, όπως και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αρκέστηκε να δηλώσει ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει στον ορίζοντα συμφωνία ανάμεσα στους «27».

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Καϊτάινεν εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «όλα είναι ανοικτά». Ο ομόλογός του της Σουηδίας Φρέντερικ Ράινφελντ άφησε και εκείνος να εννοηθεί ότι ο δρόμος είναι μακρύς: θα πάρει χρόνο. Εγώ πάντως δεν βιάζομαι».

Συνάντηση Ολάντ – Κάμερον
 
Σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Bρετανό πρωθυπουργό, όπως έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση πραγματοποιείται παρουσία του Oλλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος πρόσκειται στη βρετανική θέση υπέρ των επιπλέον περικοπών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προηγουμένως «σύντομη» συνάντηση με τον Ιταλό και με τον Ισπανό πρωθυπουργό.
 
Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, «εάν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή στη στάση της Βρετανίας και ορισμένων άλλων χωρών, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους 27» στη σύνοδο αυτή, για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.
 
«Μετριοπαθή προϋπολογισμό» προτείνει ο Ρομπάι
 
Περίπλοκη χαρακτήρισε τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών του δηλώσεων. «Ευτυχώς αυτό το ζήτημα μας απασχολεί μόνο κάθε επτά χρόνια» σημείωσε.
 
Η δική του πρόταση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 χαρακτηρίζεται από «μετριοπάθεια» καθώς, όπως τόνισε, «οι καιροί αυτό απαιτούν». Σημείωσε ότι η πρότασή του εστιάζει στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές και σε διάφορους οικονομικούς τομείς σχετικά με την έρευνα και τις επενδύσεις.
 
Σύμφωνα με τον Ρομπάι, για να γίνουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα, χρειάζονται πολιτικές επιλογές κι αυτό είναι επώδυνο. Ζήτησε λογική και ρεαλισμό. Παράλληλα υπενθύμισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αφορά το υπόλοιπο της δεκαετίας και θα πρέπει να είναι προσανατολισμένος προς το μέλλον.
 
Στο αρχικό προσχέδιο του, o κ. Ρομπάι πρότεινε μειώσεις στον προϋπολογισμό, ύψους 80 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συνολικές δαπάνες που προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014-2020, ανέρχονται σε 1,044 τρισ. ευρώ.
 
Απαισιόδοξη… Μέρκελ
 
Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, έδειξαν προς την κατεύθυνση της αναβολής των αποφάσεων, σε μία νέα Σύνοδο Κορυφής, από το νέο έτος.
 
«Πιστεύω ότι οι θέσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, σε ορισμένα θέματα» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ. «Πιστεύω ότι θα κάνουμε λίγα βήματα εμπρός αύριο αλλά έχω τις αμφιβολίες μου ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για ένα δεύτερο γύρο» συμπλήρωσε.
 
Η σύγκρουση
 
Στα δυο είναι χωρισμένοι οι «27», με τις οικονομικά ισχυρές χώρες να είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων.
 
Το Λονδίνο έχει βγει μπροστά στις χώρες της πρώτης ομάδας, μετά και το σχετικό «αντάρτικο» των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, «ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα χρησιμοποιήσει το βέτο. Στους διστακτικούς εταίρους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
 

Απέναντι βρίσκεται η Γαλλία, οι προτεραιότητες για την οποία όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία. Διαφωνίες υπάρχουν όμως και για την κατεύθυνση της χρηματοδότησης με τη Σουηδία να ζητά «σύγχρονο προϋπολογισμό» επιδιώκοντας μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και αύξηση των κονδυλίων για τις νέες βιομηχανίες.