H Κατρίν Γκριζέ, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου της υποψήφιας της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, τέθηκε σήμερα υπό κράτηση, στο πλαίσιο έρευνας για εικονικές θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας προσήχθη και ο σωματοφύλακας της Μαρίν Λεπέν Τιερί Λεζιέ, ο οποίος αφαίθηκε ελεύθερος αφού πρώτα ανακρίθηκε. Πρόκειται για σκάνδαλο αντίστοιχο με αυτό του υποψηφίου της Δεξιάς Φρανσουα Φιγιόν και την αργομισθία της συζύγου του ως υπαλλήλου στο γαλλικό κοινοβούλιο. 

Ads

Οι αποκαλύψεις από την έρευνα φέρνουν τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Σημειώνεται πως η Λεπέν εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, αλλά να χάνει στον δεύτερο γύρο με όποιον υποψήφιο τεθεί αντιμέτωπη.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η επικεφαλής της Γαλλικής ακροδεξιάς κατήγγειλε «πολιτική σκευωρία». «Οι Γάλλοι γνωρίζουν ακριβώς πως να διακρίνουν ανάμεσα στις πραγματικές υποθέσεις και τις πολιτικές σκευωρίες», δήλωσε αναφερόμενη προφανώς στην υπόθεση με την αργομισθία της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σημαντικά εξαιτίας αυτής της υπόθεσης.

Οι ερευνητές διερευνούν αν το ακροδεξιό κόμμα είχε δημιουργήσει ένα σύστημα ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει, μέσω συμβάσεων πρόσληψης κοινοβουλευτικών βοηθών, την καταβολή του μισθού στελεχών ή υπαλλήλων του κινήματος στη Γαλλία. Η Μαρίν Λεπέν μπορεί επίσης να αποτελέσει στόχο των ερευνών, καθώς ο Λεζιέ και η Γκριζέ μισθοδοτούνταν ως βοηθοί της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ads