Το σκάνδαλο με τον πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς Κρίστιαν-Στράχε εξακολουθεί να είναι το πρώτο θέμα των ΜΜΕ της χώρας, με τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά αλλά και την παρακμή που φανερώνουν τα επίμαχα βίντεο να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Ads

Το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, συνταράσσει από την περασμένη Παρασκευή την Αυστρία και οδήγησε σε διάλυση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται  σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις  λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο νέο βίντεο από την Ίμπιζα, ο ακροδεξιός πολιτικός, όπως και ο στενός του συνεργάτης Γιόχαν Γκουντένους, έκαναν χρήση ναρκωτικών, ενώ επιδόθηκαν και σε άγριο σεξ.

Ads

Αλλά και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung που έχει στην κατοχή του το επίμαχο βίντεο, ισχυρίζεται ότι τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 60 λεπτά στο επτάωρο βίντεο που τραβήχτηκε σε ξενοδοχείο της Ίμπιζα το καλοκαίρι του 2017, ήταν «αηδιαστικά και απογοητευτικά».

Ο πρώην ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων επιχειρεί να δικαιολογηθεί και να δώσει απαντήσεις με βίντεο στη σελίδα του στο Facebook. Ομολογεί ότι φταίει που έπεσε «στην παγίδα που του έστησαν άγνωστοι» ενώ δεν διστάζει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ακόμα, δεν παρέλειψε να πετάξει τα βέλη του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο από τον Spiegel και τη Sueddeutsche Zeitung εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

«Το βίντεο γυρίστηκε παράνομα πριν από δυο χρόνια και δημοσιεύτηκε τώρα, πριν τις Ευρωεκλογές. Είναι μια στοχευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης της χώρας, κατά της κυριαρχίας μας και κατά του γράμματος του νόμου» λέει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ξανθιά κυρία που φαίνεται να τον συντροφεύει στο βίντεο και στο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Osterreich, που θέλει τους δυο τους να κάνουν ξέφρενο πάρτι με σαμπάνιες, χαβιάρι, σεξ και ναρκωτικά. Ο Στράχε χαρακτηρίζει «παράλογους» τους ισχυρισμούς της εφημερίδας και τονίζει ότι η μόνη φορά που συνάντησε τη γυναίκα αυτή ήταν τότε στην Ίμπιζα. «Δεν είχα περαιτέρω επαφές με την κυρία, λετονικής καταγωγής, ή την παρέα της» αναφέρει.