Η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες ξεκίνησε. 

Ads

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποδέχθηκαν το απόγευμα στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο να συνάψουν μαζί του μια συμφωνία, προσφέροντάς του οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

Στην χωρίς προηγούμενο έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αυτής ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία αναμένεται να επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων (2,2 εκατ. Σύροι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια).

Στόχος των Ευρωπαίων είναι να ανασχεθεί το κύμα των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

Ads

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

Η απόγνωση της Ευρώπης για το προσφυγικό και ο Ερντογάν

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει 12 εκατομμύρια ανθρώπους, που είτε έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας, είτε έχουν γίνει πρόσφυγες.

Λαμβάνοντας υπόψη του την απόγνωση της Ευρώπης για την εξεύρεση λύσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του διεξήγαγαν μια σκληρή διαπραγμάτευση και διπλωμάτες σημείωσαν ότι καταβάλλονταν εντατικές προσπάθειες ως και χθες για να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Η ΕΕ θέλει να λάβει από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για πρόσφυγες, καθώς πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές.

Οι Ευρωπαίοι πιέζονται ακόμη περισσότερο μετά την αποκάλυψη πως ορισμένοι από τους καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή. Η κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία έκανε ωστόσο πιο λεπτές τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν.

Η τουρκική κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να αποσπάσει όσο περισσότερα πολιτικά ανταλλάγματα μπορεί για το «σχέδιο δράσης» που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπάρχει πάντως ακόμη μια αίσθηση νευρικότητας ως έναν βαθμό, για το ενδεχόμενο η τουρκική κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία αλλά να πιέσει κι άλλο -νευρικότητα που αυξήθηκε εξαιτίας της απόφασης του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας να μην ταξιδέψει ο ίδιος στις Βρυξέλλες, αλλά να στείλει τον πρωθυπουργό του.

«Οι Τούρκοι πάντοτε διαπραγματεύονται ως το τελευταίο δευτερόλεπτο», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Γιατί θα έπρεπε να είναι διαφορετική η κατάσταση αυτή τη φορά;»

Η Άγκυρα πίεζε ιδίως να της δοθεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Η αρχική προσφορά της ΕΕ για 3 δισεκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια δεν αναμένεται να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού η τουρκική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο ποσό.

Ανάμεσα στα άλλα οφέλη που προσδοκά να αποσπάσει η Τουρκία είναι μια δέσμευση περί του ότι θα δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και αυτό προϋποθέτει να πειστούν οι χώρες που δεν θέλουν η Τουρκία να μπει στην ΕΕ, αλλά και η Κύπρος. Κατά ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί επίσης από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε με ικανοποίηση ότι το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (οικονομική πολιτική) θα ανοίξει «στα μέσα Δεκεμβρίου» και η Άγκυρα αναμένει να ανοίξουν κι άλλα πολύ σύντομα, πιθανόν μέσα στο 2016.

Τα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αναμένεται να συζητηθούν και πολύ στη σύνοδο, επισήμαναν διπλωμάτες, παρά τις εκκλήσεις σε όλη την Ευρώπη αλλά και από την Τουρκία να ασκηθεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου.

Η ΕΕ προ ημερών επέκρινε τη «σοβαρή οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» τη δίωξη δύο Τούρκων δημοσιογράφων που κατηγορούνται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία» και φυλακίστηκαν ενόψει της δίκης τους εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκαναν για τις παραδόσεις όπλων που φέρονται να είχαν κάνει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε ισλαμιστές στη Συρία.

Και η Ελλάδα στη μίνι σύνοδο που θα προηγηθεί 

«Προπαρασκευαστική» συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, θα έχουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες στις 15.00 ώρα Ελλάδας, οι επτά χώρες που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του κοινοτικού Προϋπολογισμού, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της Συνόδου.

Στη συνάντηση θα μετάσχει και η Ελλάδα.

Τα παραπάνω ανέφεραν απόψε πληροφορίες από την αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη. Οι αποφάσεις της Συνάντησης αναμένεται να έχουν βαρύνουσα σημασία για την τελική στάση της Ένωσης κατά την Σύνοδο. Θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τη Γερμανία, τη Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, αλλά και από την Ελλάδα, (η οποία προσκαλείται ως χώρα γειτονική της Τουρκίας) -όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, μια προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από μια Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο στα χρονικά της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Β. Φάιμαν, έχει υπογραμμίσει πως για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία. Κατά την άποψη του Φάιμαν, πρέπει να διατεθούν οικονομικοί πόροι ώστε να μπορεί να παρασχεθεί αξιοπρεπής μέριμνα στους ανθρώπους που έχουν καταφύγει στη Τουρκία, και να μην χρειάζεται αυτοί να συνεχίσουν τη φυγή τους προς την Ευρώπη. Σε αντιστάθμισμα, η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει την μετεγκατάσταση από την Τουρκία ενός συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ