Ψύχραιμος, με αυτοκυριαρχία, χωρίς ούτε µία φορά να λυγίσει ή να σπάσει η φωνή του εμφανίζεται ο, κατά ομολογία του, κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος, λοχαγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, στους αστυνομικούς.

Ads

«Είναι εντελώς απαθής. ∆εν έχει δείξει ίχνος µεταµέλειας. ∆εν έχει βουρκώσει, ούτε έχει ρίξει ένα δάκρυ για τα θύµατά του. ∆εν έχει καν ζητήσει συγνώµη για τις πράξεις του και φέρεται σαν να λειτουργεί µε απόλυτη νηφαλιότητα» αναφέρει στο «Εθνος» αστυνοµικός που συµµετέχει στις έρευνες για τον εντοπισµό της 6χρονης Σιέρα και των, όπως όλα δείχνουν, αγνώστου αριθµού θυµάτων του. «Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα µας υπέδειξε τα σηµεία που είχε ξεφορτωθεί τα τρία γνωστά θύµατά του. Ακόµη και όταν τον πήγαµε στη λίµνη Ξυλιάτου ήταν ανέκφραστος και αδιάφορος. ∆εν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο, ούτε έχει εξηγήσει τους λόγους πίσω από τις ειδεχθείς του πράξεις» προσθέτει.

Ο 35χρονος κατά συρροήν δολοφόνος, Νίκος Μεταξάς, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές ενηµέρωσης, κρατά κλειστά τα «χαρτιά» και το στόµα του. Απαντά στους αστυνοµικούς µόνο σε συγκεκριµένες ερωτήσεις. Οταν ρωτήθηκε για τους φόνους της 28χρονης Αριάν Παλάνας Λοζάνο µε καταγωγή από τις Φιλιππίνες και της 38χρονης Μέρι Ρόουζ, της µητέρας της 6χρονης Σιέρα, φέρεται να παραδέχτηκε µε σταθερή φωνή ότι εκείνος τις σκότωσε. «Οταν τον ρωτήσαµε και για τις γυναίκες που βρίσκονται στη λίστα για τις οποίες έχει δηλωθεί εξαφάνιση, δεν είπε απολύτως τίποτα» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Και προσθέτουν: «∆εν θέλει να βοηθήσει. Με λακωνικό τρόπο και χωρίς καµία έκφραση µιλά µόνο για όσα τον ρωτάµε και όσα θέλει ο ίδιος να µας αποκαλύψει».

Ads

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Cyprus Τimes, τα στόματα ανθρώπων που τον γνώριζαν και δούλευαν μαζί του στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς άρχισαν σιγά-σιγά να ανοίγουν. Διατηρώντας την ανωνυμία τους, άνθρωποι που είχαν σχεδόν καθημερινή επαφή με τον 35χρονο ίλαρχο περιγράφουν λίγο-πολύ έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, που σε καμία περίπτωση δεν έδωσε δείγματα ακραίων συμπεριφορών ή ακόμα περισσότερων εγκληματικών τάσεων.

Ανώτερος αξιωματικός του στον στρατό μιλά στο Cyprus Times για έναν άνθρωπο απόμακρο και λιγομίλητο. «Αν με έβαζες να περιγράψω διάφορους συναδέλφους, η περιγραφή αυτού θα με δυσκόλευε περισσότερο. Δεν είχα καθαρή εικόνα γι’ αυτόν, τι άνθρωπος ήταν» μας λέει. Στην ερώτηση μας εάν προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που υπηρετούσε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς αποδείχθηκε δολοφόνος μας είπε «ανησυχούμε όπως όλοι οι πολίτες, όχι περισσότερο».

Για έναν λιγομίλητο άνθρωπο που όμως ταυτόχρονα ήταν κοινωνικός με αυτούς που επέλεγε, κάνει λόγο δεύτερος συνάδελφος του. «Μιλούσε, συζητούσε όταν ήθελε αλλά δεν ήταν αυτό που λέμε η ψυχή της παρέας».

Τρίτο πρόσωπο σημείωσε: «Ήταν μεν λιγομίλητος και απόμακρος με τους ανθρώπους που δεν είχε στενή επαφή, όμως με αυτούς που είχε σχέσεις ήταν ομιλητικός και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έδινε και λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή». Σε ερώτηση εάν εννοεί λεπτομέρειες σε σχέση με την οικογενειακή του ζωή όταν ήταν παντρεμένος, η απάντηση που πήραμε ήταν άλλη. «Όχι, σχετικά με τις ερωτικές του δραστηριότητες. Στους κοντινούς του ανθρώπους μιλούσε και σε κάποιες περιπτώσεις καυχιόταν ότι είχε και έντονη ερωτική δραστηριότητα. Αλλά μόνο με τους πολύ στενούς του ανθρώπους».

Σε έρευνες που έγιναν στο σπίτι του 35χρονου, ο οποίος είναι διαζευγµένος και πατέρας δύο παιδιών, κατασχέθηκαν ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής, προσωπικά κινητά του τηλέφωνα, καθώς και άλλα αντικείµενα µε ψηφιακό περιεχόµενο, όπως στικάκια USB και σκληροί δίσκοι. Με βάση έγκυρες πληροφορίες, οι κυπριακές Αρχές έχουν στην κατοχή τους πολύτιµο υλικό το οποίο έχει µπει στο µικροσκόπιό τους, ούτως ώστε να διαπιστωθεί το πλήρες εύρος της δράσης του.

Σηµαντικά αποτελέσµατα, την ίδια ώρα, έχουν προκύψει και από τις έρευνες του προσωπικού της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος στους λογαριασµούς που διατηρούσε ο λοχαγός της Εθνικής Φρουράς σε διάφορα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρµες γνωριµιών, αλλά και στα ηλεκτρονικά ίχνη που έχει αφήσει πίσω του.

Στο σηµείο όπου αποκαλύφθηκε η τραγωδία βρέθηκε χθες και ο αρχηγός της κυπριακής Αστυνοµίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόµου, ο οποίος φέρεται να είπε προς τους δηµοσιογράφους ότι είναι περισσότερα από δύο τα πτώµατα που βρίσκονται ακόµα στο συγκεκριµένο φρεάτιο του Μιτσερού, την ώρα που καµία από τις δύο σορούς που έχουν ήδη ανασυρθεί δεν έχει ταυτοποιηθεί µέσω DNA.

«∆εν είναι ένα µε δύο τα θύµατα. Είναι πολύ περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά. Οι αναζητήσεις στον «υγρό τάφο» των θυµάτων του 35χρονου αξιωµατικού αποτελούν µία δύσκολη, πρωτόγνωρη και επίπονη διαδικασία για τους ανθρώπους που συµµετέχουν σε αυτές. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, µέλη των ΟΥΚ, µαζί µε αξιωµατικούς της Λιµενικής και Ναυτικής Αστυνοµίας Κύπρου χρησιµοποιούν ειδικά τεχνικά µέσα για να προσεγγίσουν το φρεάτιο, το βάθος του οποίου ξεπερνά τα 130 µέτρα. Με υποβρύχιες κάµερες τελευταίας τεχνολογίας προσπαθούν να φωτίσουν πτυχές της τραγωδίας και να αποκαλύψουν τα µυστικά του βυθού του, όµως µέχρι χθες κατάφεραν να τις ρίξουν σε βάθος 50 µέτρων.

Σήµερα ευελπιστούν να καταφέρουν να φτάσουν ακόµη πιο βαθιά και οι έρευνές τους να φέρουν αποτελέσµατα. Η δράση του λοχαγού έχει προκαλέσει αναβρασµό στην Κύπρο, ενώ συνάδελφοί του και πρόσωπα από το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον δηλώνουν σοκαρισµένοι, αφού κανείς δεν είχε καταλάβει το παραµικρό. Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος του συνδέσµου οικιακών βοηθών Κύπρου, Λούης Κουτρουκίδης, αποκάλυψε πως «υπάρχουν 22 εξαφανισµένες κοπέλες», εξαπολύοντας πυρά στην κυπριακή Αστυνοµία για την έλλειψη ανάληψης άµεσης δράσης.