Οι Σέρβοι εξακολουθούν να διχάζονται σχετικά με τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας τους, ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Αννα Μπρνάμπιτς, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το πρακτορείο Blooberg, αλλά και το BBC απάντησε, πως αν αναγκαστεί η Σερβία να επιλέξει μεταξύ στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία ή την ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτιμήσει την ΕΕ.

«Στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξη στην ΕΕ, ενώ με τη Ρωσία τη συνδέουν βαθιές, στενές, φιλικές σχέσεις. Η ΕΕ είναι εταίρος και η Ρωσία είναι φίλος», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ίδια, αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας πριν λίγες μέρες, σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων SPUTNIK, είχε δηλώσει πως «από κοινού με την Ρωσία μπορούμε να κάνουμε θαύματα».

Ads

Οι δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, τόσο στη Μόσχα όσο και στο εσωτερικό, με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ρωσίας Γιούρι Ουσάκοφ, να εκφράζει σκεπτικισμό, τόσο για τα λεγόμενα της πρωθυπουργού της Σερβίας, όσο και για τις στενές σχέσεις της χώρας αυτής με την ΕΕ.

Κόμματα της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι ζήτησαν από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς να πάρει θέση, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε πως «η Σερβία δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της, ακολουθεί σαφώς την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά ταυτόχρονα είναι σαφής και η σχέση της με τη Ρωσία, η στήριξη της οποίας είναι κρίσιμη για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας».

Η Σερβία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την ένταξή της στην ΕΕ, ωστόσο ακολουθεί πολιτική φιλίας και στενής συνεργασίας με την Ρωσία.