Σε τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΡΑ υπό τον τίτλο «Ο Σέλινγκ για την ίδρυση ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου» αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, με δηλώσεις του που έκανε στο περιθώριο του Forum Alpbach υποστήριξε την πρόταση του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, να μετατραπεί ο ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

Ads

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το Eurogroup θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει το ίδιο, πώς θα προχωρήσει από τεχνική νομισματική άποψη… Θεωρώ την ιδέα πολύ λογική».

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε αυτή με αυτόν τον τρόπο να ανήκει στο παρελθόν: «Πρόκειται για αμερικανική επιρροή στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική».

Για τη μετατροπή του ESM πρέπει να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες και γι’ αυτό απαιτείται ομοφωνία.

Ads

«Πρόκειται για μεσο –μακροπρόθεσμη διαδικασία». Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι λογικό να προωθηθεί αυτή η σκέψη.

Ο Σέλινγκ δεν θεωρεί πρόσφορη προς το παρόν τη δημιουργία θέσης μόνιμου υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης. Χρειάζεται προηγουμένως εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Κατά την άποψη του αυστριακού υπουργού Οικονομικών, η κρίση του ευρώ – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος – «έχει ξεπερασθεί κατ’ ουσίαν». Τώρα το ερώτημα είναι ποιος θα συμμετάσχει στην εμβάθυνση.

«Μεσο –μακροπρόθεσμα η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί. Στα επόμενα πέντε χρόνια δυο χώρες θα επιτύχουν τα κριτήρια σύγκλισης», όπως αναμένει ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ