Η σημερινή ημέρα μέλλει να αποδειχθεί ιστορική για τη θεσμική οντότητα του ισπανικού κράτους, καθώς το καταλανικό κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει αν θα επικυρώσει τον νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, την 1η Οκτωβρίου, υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής και τον νόμο για την ομαλή νομική μετάβαση προς αυτήν.

Ads

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης προετοιμάζεται για να προλάβει τετελεσμένα γεγονότα, αναπτύσσοντας μηχανισμούς για την ακύρωση των όποιων σημερινών αποφάσεων στη Βαρκελώνη.

Το αποτέλεσμα της σημερινής ολομέλειας του καταλανικού κοινοβούλιου είναι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο, δεδομένης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτουν στο σώμα τα αποσχιστικά κόμματα της συμμαχίας Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) και οι αντικαπιταλιστές του CUP.

Τα κόμματα που αντιτάσσονται στην πλήρη ανεξαρτησία της Καταλονίας, Ciudadanos, PSC και PP, ανακοίνωσαν πως δεν θα μετάσχουν στην ψηφοφορία καθότι πιστεύουν πως η διαδικασία δεν έχει πλήρη νομική ισχύ. Μάλιστα, αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει προηγουμένως μία νομική εμπειρογνωμοσύνη για το νομοσχέδιο, σε μία προσπάθεια να καθυστερήσουν τη διαδικασία για κάποιες ώρες.

Ads

Ακόμη κι έτσι, λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των αποσχιστικών κομμάτων, η ψήφιση του νόμου είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη και η άμεση δημοσίευσή του, μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή, και η άμεση υπογραφή του διατάγματος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος από τον πρόεδρο της τοπικής Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση) Κάρλες Πιτζεμόντ—μπορεί και μέσα στην ίδια την αίθουσα του Κοινοβουλίου μετά την ψηφοφορία.

Η ταχύτητα εκτέλεσης των αναγκαίων κινήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος, προκειμένου να προληφθούν όποια κυβερνητικά αντίμετρα για την ακύρωση του δημοψηφίσματος, όπως συνέβη και την προηγούμενη περίπτωση της 9ης Νοεμβρίου 2014 , καθώς σήμερα και αύριο Πέμπτη συνεδριάζει και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας προς τον σκοπό αυτό, ενώ αναμένεται και έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι για να αποφασισθεί πως θα κηρυχθεί άκυρο το δημοψήφισμα.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η τελική υπογραφή του διατάγματος από τον Πιτζεμόντ θα συμπέσει τελικά με την ώρα που προβάλλονται τα δελτία ειδήσεων, οπότε αναμένεται και η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης.

Εάν η έγκριση του δημοψηφίσματος θεωρείται δεδομένη, αίνιγμα ακόμη αποτελεί το τι μέτρα θα αποφασίσει να λάβει ο Ραχόι. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για τη σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και εντός της νύxτας, έτσι ώστε αύριο το πρωΙ να κατατεθεί ένας πλήρης φάκελλος με όλα τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε οι δικαστές να αποφασίσουν αμέσως.

Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο πιστεύουν ότι ο Ραχόι δεν θα βιασθεί να προλάβει τις εξελίξεις και θα περιμένει την καθιερωμένη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής για να προσφύγει κατά του δημοψηφίσματος.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα περιμένει έως την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου για να ζητήσει τη συνδρομή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, περιμένοντας πρώτα να περάσουν οι εορτασμοί της εθνικής γιορτής της Καταλονίας (la Diada), την 11η Σεπτεμβρίου, που θα κορυφωθεί με την μεγάλη πορεία της επετείου. Και τούτο, γιατί πολλοί μέσα στην κεντρική κυβέρνηση πιστεύουν ότι μία πιθανή προσφυγή του Ραχόι κατά του δημοψηφίσματος πριν τη Diada θα γαλβανίσει περισσότερο τα αποσχιστικά αισθήματα και θα ενισχύσει τη συμμετοχή στην πορεία.

Επίσης, υπάρχει και μία άλλη εναλλακτική αντίδραση για τον Ραχόι: να μην φανεί ότι δρα μονομερώς, αλλά να μοιρασθεί την ευθύνη για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου (όπως η προσφυγή είτε στον νόμο για την εθνική ασφάλεια, είτε στο αμφιλεγόμενο Άρθο 155 του Συντάγματος, για την επαναφορά στη νομιμότητα Αυτόνομων Περιοχών που απομακρύνονται από το εθνικό συμφέρον) με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες. Δηλαδή θα μπορούσε να προσκαλέσει αύριο το πρωί τους ηγέτες των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα και των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας για να λάβουν μία συντονισμένη απόφαση εναντίον του δημοψηφίσματος.

Χθες βράδυ, οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας συναντήθηκαν επί 1,5 ώρα και συμφώνησαν ότι θα στηρίξουν την σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαλόγου μεταξύ όλων των δυνάμεων και των πρωταγωνιστών για την κρίση σχετικά με την Καταλονία.