Σε συζητήσεις με πέντε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες βρίσκεται η ΕΕ με στόχο της εξασφάλιση την προμήθεια εμβολίου κατά του κοροναϊού, όποτε αυτό είναι έτοιμο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Ads

Πρόκειται συγκεκριμένα, για τις φαρμακοβιομηχανίες Moderna, Sanofi και Johnson & Johnson, αλλά και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας BioNtech, CureVac.

Το πρακτορείο, που επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε. αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί με την AstraZeneca για την αγορά 400 εκατ. δόσεων πιθανού εμβολίου κατά της Covid-19, το οποίο θα είναι διατεθεί και στις 27 χώρες-μέλη.

Οι πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ότι για τις διαπραγματεύσεις έχει ήδη ενημερώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους υπουργούς Υγείας των χωρών-μελών.

Ads

«Συζητούμε με αρκετές εταιρείες για πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Reuters, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία επικαλούμενος τον εμπιστευτικό χαρακτήρα του θέματος.

Σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 150 έρευνες για την παρασκευή εμβολίου κατά της πανδημίας, από τα οποία τα 23 ήδη δοκιμάζονται σε ανθρώπους και κάποια βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών: τα εμβόλια της κινεζικής Sinopharm, της Sinovac Biotech και της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Όσον αφορά την Ε.Ε., φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν προχωρήσει περισσότερο είναι με την Johnson & Johnson και τη Sanofi, καθώς έχουν ήδη φτάσει να συζητούν λεπτομέρειες όπως ο αριθμός των απαιτούμενων δόσεων. Με την αμερικανική Johnson & Johnson, η Ε.Ε. διαπραγματεύεται την αγορά 200 εκατ. δόσεων πιθανού εμβολίου, ενώ έχει διευκρινιστεί ότι θα είναι διαθέσιμες επιπλέον δόσεις.

Επίσης διαπραγματεύονται 300 εκατ. δόσεις για εμβόλιο της γαλλικής Sanofi σε συνεργασία με τη βρετανική GlaxoSmithKline Plc, σύμφωνα με το Reuters. H Sanofi έχει επιβεβαιώσει στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις φαρμακοβιομηχανίες και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας γίνονται από μια ομάδα στην οποία εκπροσωπούνται και οι 27 χώρες-μέλη και μόλις ολοκληρωθούν με επιτυχία η Ε.Ε. θα προχωρήσει στην παραγγελία ποσοτήτων δόσεων που θα επαρκούν για όλες τις χώρες.

Αν οι δόσεις των εμβολίων, όταν αυτά παραχθούν και εγκριθούν, δεν επαρκούν για όλον τον πληθυσμό της Ε.Ε., τότε τα εμβόλια θα μοιραστούν βάσει δημογραφικών και επιδημιολογικών στοιχείων, επισημαίνει η Κομισιόν.