Το γύρο του κόσμου κάνει το αποκλειστικό θέμα του tvxs.gr, για την παράδοση της Μαρίας Εφίμοβα στην ελληνική αστυνομία. Η Εφίμοβα, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και μια από τις «πηγές» της δολοφονημένης δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια που αποκάλυψε την εμπλοκή του Μαλτέζου πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ στα Panama Papers, παραδόθηκε στις αρχές καθώς φοβόταν για τη ζωή της. 

Ads

Η Εφίμοβα εργαζόταν στην Μάλτα, στη διαβόητη τράπεζα Pilatus Bank. Είχε αποκαλύψει στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ, σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ. Η Γκαλίθια κατονόμασε ως πηγή της την Εφίμοβα λίγες ημέρες πριν την δολοφονία της. 

Μετά την βομβιστική επίθεση εναντίον της δημοσιογράφου, η Εφίμοβα κατέφυγε στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγος της και τα δυο της παιδιά, φοβούμενη ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με την Γκαλίθια. Μετά τη δολοφονία ξεκίνησε μια εκστρατεία συκοφάντησης εναντίον της από τα κυπριακά ΜΜΕ ενώ εκδόθηκαν και δυο εντάλματα σύλληψης από Μάλτα και Κύπρο, με την ίδια να αρνείται τις κατηγορίες και να υποστηρίζει ότι προσπαθούν να τη δυσφημήσουν. Αποφάσισε τελικά να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές μετά την προσπάθεια βρετανικών ΜΜΕ να την εμπλέξουν και στην πρόσφατη αντιπαράθεση της Βρετανίας με τη Ρωσία με φόντο την απόπειρα δολοφονίας του διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. 

Η είδηση της παράδοσης της Εφίμοβα μεταδόθηκε ταχύτατα από τα διεθνή ΜΜΕ. «Η Μαρία Εφίμοβα παραδίδεται στην Ελλάδα αφού η Μάλτα και η Κύπρος εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης», γράφει ο Guardian που μεταξύ άλλων φιλοξενεί και δηλώσεις του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου: «Με κάλεσε χθες το βράδυ από το αστυνομικό τμήμα. Μου είπε ότι παραδόθηκε γιατί φοβόταν. Ο σύζυγός της με πήρε τηλέφωνο σήμερα το πρωί και μου είπε πως ήταν τρομοκρατημένη και έλεγε ότι θα την σκοτώσουν». 

Ads

image

«Ρωσική πηγή στο σκάνδαλο της Μάλτας παραδίδεται στην ελληνική αστυνομία», είναι ο τίτλος του θέματος στους New York Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Εφίμοβα είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι παραδόθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στην Αθήνα και από τότε δεν απάντησε σε καμία που κλήση από αυτές που της έγιναν. Ανάλογα είναι τα δημοσιεύματα των BBC, Washington Post και Associated Press. 

image

image

Το euobserver αναφέρει ότι η Εφίμοβα παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές ενώ ο διευθυντής της Pilatus Bank της τράπεζας που συνδέεται με το σκάνδαλο Μουσκάτ συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές για μεγάλη φοροαποφυγή. Το μέσο σημειώνει ότι η Εφίμοβα διατρανώνει την αθωότητά της και δηλώνει ότι φοβάται για τη ζωή της. 

image

«Ευρωβουλευτές ζητούν από την Ελλάδα να μην παραδώσει την Εφίμοβα στην Μάλτα», αναφέρει το Cyprus Business, που δημοσιεύει και επιστολή της ευρωβουλευτή Άννα Γκόμεζ  προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η Μαρία Εφίμοβα αποκάλυψε κρίσιμες πληροφορίες και αποτελεί σημαντικό μάρτυρα στις έρευνες για τη διαφθορά και στο ξέπλυμα χρήματος στη Μάλτα, που συμπεριλαμβάνουν την Pilatus Bank και μέλη της κυβέρνησης που αποκαλύφθηκαν από τα Panama Papers», αναφέρει η Γκόμεζ και προσθέτει: «Ως εκ τούτου, σας παροτρύνω να διασφαλίσετε ότι οι ελληνικές αρχές θα παρέχουν στην Μαρία Εφίμοβα προστασία και διαφύλαξη της δικής της ασφάλειας και της οικογένειάς της και θα αποτρέψουν τυχόν απόπειρες επιστροφής της στη Μάλτα». 

Επίσης το Cyprus Business όπως και αρκετά μέσα της Μάλτας αναφέρονται στα όσα μετέδωσε το tvxs.gr, περί φόβων της Εφίμοβα ότι τα βρετανικά κυρίως μέσα ενημέρωσης  προσπαθούσαν να την εμπλέξουν στην πρόσφατη αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με τη Ρωσία για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. «Η wistleblower που έφυγε από τη Μάλτα πέρσι γιατί φοβόταν για τη ζωή της παραδόθηκε στην ελληνική αστυνομία», γράφουν οι Times της Μάλτας. Όπως γράφει ο Independent της Μάλτας, η Εφίμοβα έφυγε από την Μάλτα τον Ιούνιο αφού κατήγγειλε στις δικαστικές αρχές προσπάθειες εκφοβισμού της οικογένειάς της στη Ρωσία. 

image

image

image

«Η βασική πηγή της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια συνελήφθη στην Αθήνα: Εργαζόταν στην τράπεζα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών της δολοφονημένης δημοσιογράφου», γράφει η La Repubblica. «Βασική μάρτυρας της Μαλτέζας ρεπόρτερ που δολοφονήθηκε παραδόθηκε στην ελληνική αστυνομία», μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.