Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας, με την Ελλάδα και τη Σερβία, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Ιβο Κότεφσκι στα νότια σύνορα της χώρας με την Ελλάδα θα μπορούσε να εμπλακεί και ο στρατός ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και να παρασχεθεί καταλληλότερη και πιο ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα και αιτούνται τη χορήγηση άδειας διαμονής τριών ημερών στη χώρα, στη διάρκεια της οποίας υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την ΠΓΔΜ.

«Λόγω της αυξημένης πίεσης στα νότια σύνορα της χώρας και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου που ακολουθούν οι μετανάστες, αλλά και της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμήθηκε ότι είναι απαραίτητος επιπρόσθετος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος στη συνοριακή ζώνη, στην οποία έχουν καταγραφεί μαζικές παράνομες διελεύσεις από την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε πως από τις 18 Ιουνίου που εφαρμόζεται το μέτρο χορήγησης τριήμερων αδειών και μέχρι τις 20 Αυγούστου, εκδόθηκαν περίπου 41.500 άδειες σε μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στην ΠΓΔΜ.

Ads

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ενισχυθεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδα και ΠΓΔΜ και ειδικότερα στη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις κεντρικές και βόρειες χώρες της ΕΕ. «Θέλουμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο», φώναζαν πρόσφυγες που έχουνε εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ορισμένοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής.