Την απόφαση να τεθεί σε καραντίνα όλη η χώρα λόγω της φονικής εξάπλωσης του κοροναϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, σημειώνοντας πως υιοθετούνται πλέον σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από την Τρίτη. 

Ads

«Όλη η Ιταλία θα αποτελέσει “Κόκκινη Ζώνη”» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως η μετακίνηση του πληθυσμού θα περιοριστεί σε όλη τη χώρα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται “εγώ μένω σπίτι”», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες».

«Θα επιβληθούν σκληροί κανόνες παντού, με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θυσίες όλων μας. Όλη η Ιταλία θα είναι σαν την Λομβαρδία», είπε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε σχέση με την υιοθέτηση νέων μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κοροναϊού. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες».

Εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλικής Α’ Εθνικής, ενώ μέχρι τις 3 Απριλίου θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας. Κλείνουν επίσης όλα τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ σε όλες τις φυλακές της χώρας θα αποσταλούν εκατό χιλιάδες μάσκες. Οι υπάλληλοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, τέλος, μετά τις 27, συνολικά, εξεγέρσεις σε ιταλικές φυλακές, ζητούν από την κυβέρνηση να ευνοήσει, στις περιπτώσεις που το επιτρέπουν, τον κατ΄οίκον περιορισμό των κρατουμένων.

Ads

Σύμφωνα μα τις ιταλικές αρχές, συνολικά, έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό 7.985 πολίτες, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο διαγνώστηκαν 1.598 νέοι ασθενείς. Οι νεκροί είναι 463 με 97 θύματα να καταγράφονται μέσα σε μια ημέρα.