Σε καθεστώς επιτήρησης λόγω της κατάστασης στα ανθρώπινα δικαιώματα έθεσε την Τουρκία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας η Άγκυρα είναι μέλος.

Ads

Η σχετική πρόταση εγκρίθηκε με 113 ψήφους υπέρ έναντι 45. Οι βουλευτές του ευρωπαϊκού σώματος ανησυχούν γι’ αυτό που υποστηρίζουν πως συνιστά καταστολή των διαφωνούντων και παραβιάσεις δικαιωμάτων από το τουρκικό κράτος και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συγκεντρώνει εξουσία στα χέρια του.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απόφαση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στις συνομιλίες που διεξάγονται χωριστά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται μετά την καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω εξαιτίας του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει δύο χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι υιοθετούν ναζιστικές πρακτικές.

Ads

Οι βουλευτές της ΕΕ θα συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία την Τετάρτη. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης θα συζητήσουν την κατάσταση την Παρασκευή και οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για το ίδιο θέμα όταν συναντηθούν για το Brexit το Σάββατο.

Ενώ η Αυστρία ηγείται των εκκλήσεων για μια επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, άλλα κράτη-μέλη είναι πιο επιφυλακτικά, φοβούμενα αποξένωση ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ από τον οποίο εξαρτάται και η ΕΕ προκειμένου να διατηρήσει έναν έλεγχο στη μετανάστευση.

Η Τουρκία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων που έχουν κατατεθεί εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με μια σαφή πλειοψηφία των αποφάσεων να είναι καταδικαστικές.

Η αντίδραση της Αγκυρας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως καταδικάζει σθεναρά την «άδικη απόφαση» που έλαβε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει τη χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το σώμα αυτό.

«Η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η διαδικασία επιτήρησης για την Τουρκία… υπό την καθοδήγηση μοχθηρών κύκλων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ντροπή για αυτό το όργανο, που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, στην οποία προστίθεται ότι η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία «εξαπλώνονται με βία» σε όλη την Ευρώπη.