Μπορεί να είναι η πιο ισχυρή  γυναίκα της Γερμανίας και ίσως ολόκληρης της Ευρώπης, όμως η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως αρχίζει να χάνει τη δύναμη της, στον απόηχο του σκανδάλου κατασκοπείας που ταλανίζει τη Γερμανία. Κάθετη πτώση σημείωσε η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, που την «γκρεμίζει» από την πρώτη θέση μεταξύ των Γερμανών πολιτικών.

Ads

Αν και οι Γερμανοί συνεχίζουν να την «συμπαθούν» – σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους – δίνοντας της ποσοστό δημοφιλίας της τάξης του 70%, το ποσοστό αυτό είναι είναι η χαμηλότερη επίδοσή της μετά το 65% του Δεκεμβρίου.

Η δημοτικότητα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σημείωσε ραγδαία πτώση ύστερα από τις επικρίσεις που δέχεται λόγω των δημοσιευμάτων που θέλουν την γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) να βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ να παρακολουθεί εταιρείες και αξιωματούχους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest Dima που μεταδόθηκε από το γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι αυτή τη στιγμή ο πιο δημοφιλής Γερμανός πολιτικός, ο οποίος ξεπερνώντας την καγκελάριο σημειώνει ποσοστό δημοφιλίας ίσο με 74%.

Ads

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που είχε κάνει λόγο περί «σκανδάλου των μυστικών υπηρεσιών», εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο της Μέρκελ στο σκάνδαλοκαι προκαλώντας ενδοκυβερνητικές τριβές στην κυβέρνηση συνασπισμού, ανέβασε τα ποσοστά του κατά πέντε μονάδες στο 53%.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε πως το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο έλεγχος του Βερολίνου στις μυστικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκής.

Η Μέρκελ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η καγκελαρία θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα που διεξάγεται από το κοινοβούλιο για το θέμα αυτό.