Σαρωτική ήταν η επικράτηση για το ακροδεξιό “Κόμμα των Ελευθέρων” (FPÖ) στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία. Σύμφωνα με τα exit polls, ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ είναι ο νικητής, συγκεντρώνοντας πάνω 35%.

Ads

Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει συγκεντρώσει ποτέ το ακροδεξιό κόμμα σε εκλογκή αναμέτρηση εθνικής εμβέλειας. Αναλυτικά όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων SORA για την αυστριακή τηλεόραση (ORF), ο Χόφερ συγκεντρώνει το 35,5% των ψήφων. Μάλιστα, το ινστιτούτο ARGE ανεβάζει το ποσοστό 37,3%.

Στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται ο υποψήφιος των Πρασίνων και πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν με ποσοστό γύρω στο 21%, αλλά με μικρή διαφορά από τη δικαστικό και ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις, την οποία τα exit polls φέρνουν στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 18-19%. Σημειώνεται, πως η Γκρις είναι και η μοναδική γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα για το κορυφαίο αξίωμα.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, στον δεύτερο γύρο στις 22 Μαΐου, ο Χόφερ θα αναμετρηθεί το πιθανότερο με τον Αλεξάντερ Φαν Ντερ Μπέλεν ή με την Ιρμγκαρντ Γκρίς, αν τα τελικά αποτελέσματα ανατρέψουν τις αρχικές εκτιμήσεις. Η δεύτερη θέση θα κριθεί οριστικά τη Δευτέρα, όταν θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι. 

Ads

Εν τω μεταξύ, η κατάρρευση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων συνεχίζεται στην Αυστρία, καθώς τόσο ο σοσιαλδημοκράτης Ρούντολφ Χουντσντόρφερ, όσο και ο υποψήφιος του άλλοτε κραταιού κεντροδεξιού ÖVP Αντρέας Κολ συγκεντρώνουν γύρω στο 12% των ψήφων. Θα είναι η πρώτη φορά που ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει χωρίς υποψήφιους των δύο άλλοτε ισχυρών κομμάτων, που συνεργάζονται στην κυβέρνηση της Αυστρίας. 

“Ήταν μία οδυνηρή ήττα, είναι φανερό ότι ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει το πολιτικό κατεστημένο” παραδέχεται ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σμιντ. Κατά την άποψή του, το κόμμα του θα “πρέπει να εστιάσει περισσότερο σε ζητήματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και ο κατώτατος μισθός, ζητήματα που έχουν επισκιαστεί τελευταία από το προσφυγικό ζήτημα”.