Με παλτό «διακοσμημένο» με σβάστικες εμφανίστηκε σε επίσκεψή της στη Βαυαρία η βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα. Το γεγονός προκάλεσε σάλο στη Γερμανία.  

Ads

Το γκρι παλτό έφερε σχέδια που σαφώς παραπέμπουν στη σβάστικα της ναζιστικής Γερμανίας και ως τέτοια τα εξέλαβε μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου και του κοινού. 

Ο Δανός σχεδιαστής του παλτό, Claes Iversen, ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε και είπε ότι «προφανώς δεν υπήρξε ποτέ πρόθεσή μου να γίνουν αυτοί οι συνειρμοί». 

Ο Jeroen Akkermans, Γερμανός ανταποκριτής του ολλανδικού RTL Nieuws, υποστηρίζει ότι η αναταραχή που προκλήθηκε είναι λογική καθώς η εμφάνιση αλλά και το χρώμα του παλτού παραπέμπουν στη στολή της Βέρμαχτ. 

«Ένα σύμβολο που θυμίζει τη σβάστικα πάνω σε ένα παλτό στα χρώματα της Βέρμαχτ, έχει ένα φορτίο που θα πρέπει να αποφεύγεται ανά πάσα στιγμή στη στη Γερμανία» εξηγεί. «Ειδικά η βασίλισσα θα πρέπει να ξέρει καλύτερα» προσθέτει. 

Ο Rick Evers, δημοσιογράφος που καλύπτει τη βασιλική οικογένεια υποστήριξε ότι το σχέδιο του παλτό δείχνει απλώς σεβασμό και αγάπη για την χειροτεχνία καθώς οι λεγόμενες σβάστικες είναι φτιαγμένες από βίδες, παξιμάδια και κλειδιά. 

Η βασίλισσα Μάξιμα έχει φορέσει ξανά το ίδιο παλτό, στη Δανία, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις και σχόλια.