Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι το Σάββατο θα ανακοινώσει μέτρα για την υπαγωγή της πλούσιας περιφέρειας της Καταλονίας στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ads

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Ραχόι πρόσθεσε πως τα μέτρα, που θα ληφθούν βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος της Ισπανίας το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το 1978, θα έχουν την υποστήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και του κεντρώου κόμματος Ciudadanos.

Ο Ραχόι έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «έχουμε φθάσει σε οριακή κατάσταση στην Καταλονία», δικαιολογώντας τα έκτακτα μέτρα που σκέπτεται να πάρει η Μαδρίτη για την άρση της αυτονομίας της περιοχής.

Ads

«Δοκιμάσαμε όλα τα μέσα για να μην φθάσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά θα αντιλαμβάνεστε πως είναι δύσκολο για μία χώρα, για μία κυβέρνηση της ΕΕ, όταν κάποιος ποδοπατά το κράτος δικαίου, διοργανώνοντας ένα δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία παρά την απαγόρευσή του από τη δικαιοσύνη.

Πρόωρες περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία τον Ιανουάριο αποφάσισαν Ραχόι – Σάντσεθ

Διεξαγωγή πρόωρων περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο αποφάσισε η Μαδρίτη, με συναπόφαση του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE).

Την ανακοίνωση έκανε η εκπρόσωπος Τύπου των Σοσιαλιστών Κάρμεν Κάλβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
• Πάνω από 1.200 επιχειρήσεις φεύγουν από την Καταλονία
• Καταλονία: Οπαδοί της ανεξαρτησίας διαμαρτύρονται αδειάζοντας τα ΑΤΜ

Βασιλιάς Φίλιππος: Μη αποδεκτή απόπειρα απόσχισης

Η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με μία μη αποδεκτή απόπειρα απόσχισης, δήλωσε ο βασιλιάς της χώρας Φίλιππος, αναφερόμενος στο ζήτημα της Καταλονίας.

«Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», σημείωσε σε ομιλία του στο Οβιέδο, τονίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», παραπέμποντας εμμέσως στη δικτατορία του Φράνκο.

Χαρακτήρισε, δε, την Καταλονία «ουσιαστικό τμήμα της Ισπανίας του 21ου αιώνα».