«Ρουά στη «βασίλισσα» Μέρκελ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel που αναφέρεται σε διαδικασίες περιορισμού της ισχύος της καγκελαρίου της Γερμανίας, στις οποίες συμβάλουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ads

Το άρθρο επικεντρώνεται στις προσπάθειες αποδυνάμωσης της Άνγκελα Μέρκελ στην ΕΕ, κυρίως λόγω της εμμονής της στην πολιτική της λιτότητας. «Ακόμη δεν έχει κριθεί η παρτίδα, αλλά SPD και πολλοί ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να πλήξουν τη δύναμή της», σημειώνεται. Σύμφωνα με το Spiegel, πριν από δύο μήνες ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ξεκίνησε τις προεργασίες για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, διακριτής από αυτήν της Άνγκελα Μέρκελ.

Η διαφοροποίηση που επιχειρεί να προβάλλει το τελευταίο διάστημα το SPD σε σχέση με την πολιτική της καγκελαρίου έγκειται στο θέμα της λιτότητας και για αυτό το λόγο οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν αποστάσεις από την πολιτική της Μέρκελ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό. Η ηγεσία του SPD ταυτίζεται περισσότερο με τις θέσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που επιθυμούν μια χαλάρωση της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής.

Το Spiegel αναφέρει πως ο πρόεδρος του SPD, κεκλεισμένων των θυρών, υποστήριξε πως βλέπει τον εαυτό του ως «μεσολαβητή» μεταξύ της Μέρκελ και των χωρών που έχουν «κουραστεί» από την γερμανική πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με την Deutsche Welle που δημοσιεύει στοιχεία από το ρεπορτάζ του Spiegel, ο Ζ. Γκάμπριελ παραδέχεται πως δεν θα τον ενοχλούσε, εάν κατά αυτόν τον τρόπο πλήττονταν η ισχυρή θέση της καγκελάριου.

Ads

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ήδη έχει ξεκινήσει μια αθόρυβη διαδικασία αποδόμησης της ισχύος της Άγκελα Μέρκελ στην ΕΕ. «Την πόρτα άνοιξε η ίδια αποδεχόμενη τη στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως νέου πρόεδρου της Κομισιόν, ενός πολιτικού ο οποίος ουδέποτε ήταν σκληρός υποστηρικτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας», σημειώνει το Spiegel σύμφωνα με την Deutsche Welle και συνεχίζει:

Εξ ου και οι προσπάθειες της καγκελαρίου να διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα στενό πλαίσιο στόχων στο οποίο θα κινηθεί η Κομισιόν τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως γράφει το άρθρο στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν εννέα συντάκτες του περιοδικού, η ισχυρή θέση της καγκελαρίου αμφισβητείται και από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι μόνο από τις χώρες του Νότου. Όλο και περισσότεροι εκφράζουν τη άποψη ότι η «Μέρκελ έχει γίνει πάρα πολύ ισχυρή».