Η υποψήφια για την ρωσική προεδρία Ξένια Σαμπτσάκ παρουσίασε σήμερα τους χορηγούς της προεκλογικής της εκστρατείας, μίλησε για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας, κάλεσε για μια ακόμη φορά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, και είπε ότι θα συνεχίσει να ζητά την ακύρωση της  υποψηφιότητας Πούτιν, παρότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της.

Ads

Αναφερόμενη στην προσφυγή της αυτή είπε «χρησιμοποιήσαμε το Ανώτατο Δικαστήριο ως τηλεβόα για να πούμε ότι το συνταγματικό όριο έχει παραβιασθεί, ότι δύο θητείες σημαίνουν δύο θητείες, και όχι τρεις, τέσσερις ή πέντε, με οποιαδήποτε σειρά κι αν αυτές τοποθετηθούν».

Η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια ανέφερε επίσης τους χορηγούς της προεκλογικής της εκστρατείας, αλλά μόνο εκείνους που δέχθηκαν να αποκαλυφθεί το όνομα τους αλλά και εκείνους που δεν είχαν καμία απαίτηση ώστε η ίδια να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα τους. Η Σαμπτσάκ δεν ανέφερε τα ποσά των χορηγιών που έκαναν οι χορηγοί της, αλλά είπε ότι η ίδια διέθεσε μέχρι στιγμής 19 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 300.000 ευρώ) και προτίθεται να διαθέσει έως 40 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 600.000 ευρώ) .  

Μεταξύ των χορηγών της, είναι ο εκδότης του αμερικανικού περιοδικού Inc στην Ρωσία Βλαντίμιρ Παλιαχάτου, ένας επιχειρηματίας από την Αγία Πετρούπολη στον τομέα των μεταφορών, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Onego Shipping» Αλεξάντρ Ροσλιακόφ, ο ιδρυτής της εταιρείας παρόχου κινητής τηλεφωνίας Yota Devices Σεργκεί Αντόνιεφ, ο οποίος χρηματοδοτεί και την γνωστή ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta», ο ιδιοκτήτης της ρωσικής έκδοσης του περιοδικού Forbes Αελξάντρ Φεντότοφ, ο επιχειρηματίας στον τομέα των ακινήτων Βαντίμ Ρασκοβάλοφ και η σύζυγός του σχεδιάστρια μόδας Γιάνα Ρασκοβάλοβα, και ο επιχειρηματίας Ανατόλι Τσιμπουλέφσκι.

Ads

Η Σαμπτσάκ κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να συμμετάσχει στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, επειδή κατά την γνώμη της μια τέτοια συμμετοχή είναι υποχρεωτική για τους υποψηφίους. «Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να δημοσιοποιήσουν τα προγράμματα τους και να κάνουν το ίδιο με την παρουσία τους στα ντιμπέιτ. Το ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμμετέχει σ αυτά συνιστά ένδειξη του ότι οι εκλογές δεν είναι εντελώς έντιμες», θεωρεί η Σαμπτσάκ. (Ωστόσο οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν υποχρεούνται να δημοσιεύσουν το πρόγραμμα τους ?σ.σ), λέγοντας ότι «αν ο ίδιος περιφρονεί τους αντιπάλους του, γιατί συμμετέχει στις εκλογές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ