Περίπου 1.400 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην πόλη Ρόδερχαμ της Αγγλίας μεταξύ του 1997 και του 2013 σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας έως και 11 ετών που βιάστηκαν ή απήχθησαν ή μεταφέρθηκαν για άνομους σκοπούς σε άλλες πόλεις της Αγγλίας, ξυλοκοπήθηκαν και εκφοβίστηκαν.

Ads

Τη σύνταξη της έκθεσης διέταξε το Μητροπολιτικό Δημοτικό Συμβούλιο του Ρόδερχαμ μετά από τρεις διαδοχικές έρευνες. Ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Ροτζερ Στόουν ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη και θα παραιτηθεί άμεσα. «Έχοντας μελετήσει την έκθεση πιστεύω πως είναι σωστό, εγώ ως επικεφαλής, να αναλάβω τις ευθύνες για λογαριασμό του συμβουλίου για τις ιστορικές παραλίψεις που περιγράφονται τόσο ξεκάθαρα στην έκθεση. Αυτό σκοπεύω να κάνω και θα παραιτηθώ», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο καθηγητής Αλέξις Τζέι, συντάκτης του πορίσματος της τελευταίας έρευνας, κατηγορεί τόσο την ηγεσία του Μητροπολιτικού Δήμου, όσο και την αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ για συστηματική υποτίμηση του προβλήματος εδώ και 12 χρόνια αν και υπήρχαν πολλές και «κραυγαλέες» αναφορές. Αναφέρει δε ότι η εκτίμηση για 1.400 θύματα είναι «συντηρητική», με τον πραγματικό αριθμό να είναι πιθανόν μεγαλύτερος. Από το 2002 έως το 2006 υπήρξαν τρεις εκθέσεις στις οποίες καταγραφόταν με σαφήνεια η κατάσταση στο Ρόδερχαμ.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην έκθεση πως υπάρχουν περιπτώσεις που «παιδιά τα περιέλουζαν με πετρέλαιο και τα απειλούσαν πως θα τα κάψουν ζωντανά σε περίπτωση που αποκάλυπταν τους βιασμούς που είχαν υποστεί». «Παιδιά έχουν βιαστεί επανειλημμένα από πολλά άτομα με τους δράστες να τα διακινούν και σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Αγγλία. Υπάρχουν ακόμη αναφορές για απαγωγές, άγριους ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς», ανέφερε ο Αλέξις Τζέι, ο οποίος υπογράμμισε ότι κορίτσια έως 11 ετών έχουν πέσει θύματα βιασμού από πολλούς άνδρες. «Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα αναφέρουν πως οι δράστες ήταν ασιατικής καταγωγής», σημειώνει η Telegraph στο δημοσίευμά της επικαλούμενη σχετική αναφορά της έκθεσης.

Ads

Το Ρόδερχαμ είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας το 2010 μετά τη σύλληψη και την καταδίκη πέντε ανδρών για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών. Ήταν και το περιστατικό που έφερε στην επιφάνεια ένα μέρος της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη. Ήταν και η πρώτη από μια σειρά διώξεων για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας. Σύμφωνα με τους Times, έγγραφα αποδεικνύουν πως η αστυνομία αλλά και οι υπηρεσίας προστασίας παιδιών στην κομητεία του Νότιου Γιορκσάιρ είχαν εκτεταμένη γνώση για την κατάσταση πριν ακόμη ξεκινήσουν οι επίσημες έρευνες, μεταξύ των οποίων και μια εξεταστική επιτροπή από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων.

Την αποτυχία των αστυνομικών αρχών αποδέχτηκε και ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας του Ρόδερχαμ, Τζέισον Χάργουιν. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τα θύματα που δεν έλαβαν το επίπεδο των υπηρεσιών που οφείλει να τους παρέχει η τοπική αστυνομία. Αναγνωρίζουμε πλήρως την αποτυχία μας και γνωρίζουμε πως οι πρόσφατες επιτυχίες δεν πρόκειται να θεραπεύσουν τις πληγές και τον πόνο των θυμάτων», τόνισε.

Σύμφωνα με το BBC, στην έκθεση αναφέρεται πως ανώτεροι αξιωματούχοι σε αστυνομία και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας των παιδιών εκτιμούσαν για πολλά χρόνια τις αναφορές ως «υπερβολικές». «Οι αρχές που εμπλέκονται θα πρέπει να δώσουν πολλές απαντήσεις». «Ήμουν ένα παιδί και χρειαζόμουν βοήθεια. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει τώρα. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Είναι πολύ αργά. Θα έπρεπε να το είχαν σταματήσει από την αρχή και να είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης», δήλωσε στο BBC ένα από τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης στο Ροδερχαμ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.