Με νέο παιχνίδι διαρροών, ακριβώς την ώρα της συνάντησης Δραγασάκη – Ντράγκι στη Φραγκφούρτη, οι πιστωτές βάζουν «πάγο» στις προσδοκίες για χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΚΤ και, συγκεκριμένα, για αύξηση του ορίου αγοράς εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες.

Ads

Πηγέςπου επικαλείται το Reuters φέρονται να δήλωσαν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εγκρίνει την παράταση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ELA αλλά δεν αναμένεται να αυξήσοei το όριο για τα έντοκa. To πρακτορείο σημειώνει ότι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης ευελπιστούν ότι μια αναγνώριση της προόδου των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup θα ωθήσει την ΕΚΤ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο όριο έκδοσης εντόκων.

Ωστόσο ανώτατος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι θα είναι δύσκολο να πεισθεί η ΕΚΤ και το Διοικητικό Συμβούλιο από τις 19 χώρες της ευρωζώνης. Το Δ.Σ. θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, στην Φρανκφούρτη και «καλά πληροφορημένες πηγές» που επικαλείται το πρακτορείο δήλωσαν ότι θα συμφωνήσει μεν σε παράταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες αλλά είναι αμφίβολο αν θα αποφασίσει κάτι παραπάνω. Η γερμανική Bundesbank εμφανίζεται και πάλι να υιοθετεί την πιο άκαμπτη γραμμή και να υποστηρίζει πως η ΕΚΤ πρέπει να κρατήσει πιο σκληρή στάση.

«Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί. Αλλά η απόσυρση συνολικά του ELA θα ήταν μια πυρηνική βόμβα» σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος. «Η Ελλάδα γίνεται ένας όλο και μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το Διοικητικό Συμβούλιο» σημείωσε άλλος αξιωματούχος, προβλέποντας πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο status quo. «Είναι πολύ δύσκολο να αυξήσουν το όριο των 3,5 δισ. ευρώ για τα έντοκα. Είναι επίσης δύσκολο να τροποποιήσουν το haircut στα ελληνικά collateral» πρόσθεσε.

Ads

Μια άρση του ορίου, όπως αναφέρει το Reuters,  θα αντιμετώπιζε μια σειρά από εμπόδια, όπως νομικές ενστάσεις από την Bundesbank που υποστηρίζει ότι παραβιάζει τον κανονισμό ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χρηματοδοτούν τις τράπεζες. Επιπλέον, η άρση του ορίου θα ερχόταν σε σύγκρουση με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, ο οποίος πρόσφατα έστειλε επιστολή στις ελληνικές τράπεζες με οδηγία να μην αυξήσουν την έκθεση τους στην κυβέρνηση, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή.

Οι εν λόγω κανονισμοί και «αμπόδια», πάντως, έχουν παρακαμφθεί από την ΕΚΤ στο παρελθόν και, συγκεριμένα, το καλοκαίρι του 2012 όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα πρόσφερε στη νεοεκλεγείσσα κυβέρνηση Σαμαρά ανάσα ρευστότητας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο: Αυξάνοντας το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.