Μόλις 130 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού αναμένεται να παραδώσει η AstraZeneca μέχρι τα τέλη Ιουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί των 300 εκατομμυρίων, που προβλέπονταν βάσει του συμβολαίου της με την Ε.Ε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο της Ένωσης.

Ads

«Η AstraZeneca θα παραδώσει λιγότερα από 90 εκατομμύρια εμβόλια το δεύτερο τρίμηνο, αντί για τις 180 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί», αναφέρει ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις συζητήσεις με την βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία, για να συνεχίσει, επιβεβαιώνοντας πως, στο πρώτο τρίμηνο η εταιρεία «σχεδίαζε να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις, αντί για τις 90 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί».

Σημειώνεται ότι, η νέα καθυστέρηση στις παραδόσεις, που δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, έρχεται μετά από αρκετές εβδομάδες έντασης μεταξύ της εταιρείας και των Βρυξελλών, καθώς η AstraZeneca είχε ανακοινώσει καθυστερήσεις και για το πρώτο τρίμηνο και, πλέον, τίθεται εν αμφιβόλω ο στόχος της Ε.Ε. για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Επειδή εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας για την Ε.Ε. και να κάνουμε τα πάντα, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις παραδόσεις μας κοντά στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί» σχολιάζει από την πλευρά του, εκπρόσωπος της εταιρείας, αρνούμενος να τοποθετηθεί με αριθμούς, ενώ, η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ads

Σύμφωνα πάντως με ένα έγγραφο του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, που φέρει ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου και περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, η AstraZeneca προβλέπεται ότι θα καλύψει όλες τις ελλείψεις στις παραδόσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το έγγραφο αυτό, δείχνει ότι η Γερμανία αναμένει ότι θα λάβει 34 εκατομμύρια δόσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Έτσι, θα έχει λάβει συνολικά 56 εκατομμύρια δόσεις, όσο είναι το μερίδιό της από τα συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει η εταιρεία στην ΕΕ.