«Μπλόκο» σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επρόκειτο να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και το οποίο κατέκρινε την Κίνα για τις επιδόσεις της αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, έβαλε η Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Ads

Η ΕΕ επρόκειτο να κάνει τη δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη συμφωνία και των 28 χωρών – μελών.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση, χαρακτηρίζοντας την «μη παραγωγική κριτική στην Κίνα» και πρόσθεσε πως θα ήταν πιο ουσιώδες να λάβουν χώρα ξεχωριστές συνομιλίες των Βρυξελλών με το Πεκίνο εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. 

Τη «μπλόκο» από την πλευρά της Αθήνας επιβεβαίωσε και Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Ads

Τρεις διπλωμάτες σχολίασαν ότι το αδιέξοδο υπογραμμίζει τους «αμήχανους» δεσμούς της Ε.Ε. με την Κίνα, που αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο εταίρο της. Οι Βρυξέλλες είδαν στο Πεκίνο έναν σύμμαχο ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και του προστατευτισμού στο εμπόριο.

Ομως, σημειώνει το Reuters, καθώς ενισχύονται οι οικονομικοί δεσμοί, η ΕΕ πασχίζει να εκφραστεί ελεύθερα κατά του τρόπου που η κινέζικη κυβέρνηση κινείται εναντίον των δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ακτιβιστών από το 2015.