Να παραιτηθεί καλεί τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Πρόκειται για μια ακόμη μια αντίδραση που προστίθεται στις ήδη σφοδρές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup. 

Ads

Ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε εν ολίγης ότι οι χώρες του Νότου έφαγαν τα λεφτά «σε ποτά και γυναίκες» και μετά ζήτησαν βοήθεια. Πλήθος πολιτικών αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις δηλώσεις, ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε αμετανόητος ότι δεν ζητά συγγνώμη. 

Σήμερα ήρθε και η αντίδραση του Ματέο Ρέντσι που δήλωσε μέσω facebook: 

«Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα προτίμησε να πει ηλίθια αστεία – δεν βρίσκω καλύτερο όρο – ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. 

Ads

Νομίζω πως άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν αξίζουν να κατέχουν τη θέση που έχουν. Είναι καλύτερο να παραιτηθεί. Γι’ αυτόν αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. 

Αν θέλει να προσβάλει την Ιταλία να το κάνει στο Bar Sport στο σπίτι του, όχι σε θεσμικό ρόλο.
 
Και πιστεύω πως η πρότασή μας για τις πρωτογενείς θέσεις ευθύνης στην Ευρώπη είναι απαραίτητη και ελπίζω να στηρίζεται από όλους: 

Ο Γερούν είδε το κόμμα του στις τελευταίες εκλογές να πέφτει από το 25% στο 5%. Που λέει πολλά για το αν είναι σωστή η καταπολέμηση του λαϊκισμού, αλλά που πρέπει να γίνεται χωρίς να πάψει κανείς να είναι δημοφιλής. Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται γρανάζι της τεχνοκρατίας.

Υπάρχουν ηγέτες στην Ευρώπη που αγωνίζονται για να κερδίσουν την ψήφο των στενών συγγενών: είναι καιρός να υπάρξει περισσότερη δημοκρατία παντού. 

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για τη Συνθήκη της Ρώμης θα εργαστούμε όλοι για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και όχι της γραφειοκρατίας».