Μία μόλις εβδομάδα προτού 23 εκατ. Ιταλοί κληθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν την ανανέωση επτά περιφερειακών συμβουλίων και περισσότερων από 700 δήμων, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ισπανίας και της Πολωνίας, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει.

Ads

«Ο άνεμος της Ελλάδας, ο άνεμος της Ισπανίας και ο άνεμος της Πολωνίας δεν φυσούν προς την ίδια κατεύθυνση. Φυσούν, αντιθέτως, προς αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά όλοι αυτοί οι άνεμοι δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και εγώ ελπίζω η Ιταλία να φέρει, να στηρίξει δυνατά την φωνή αυτή, υπέρ της αλλαγής της Ευρώπης τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», τόνισε ο Μ. Ρέντσι, μιλώντας στην τοπική τηλεόραση της Τοσκάνης Rtv 38.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κόμμα του, οι «Δημοκρατικοί»,  θα καταφέρουν να υπερισχύσουν των κυρίων αντιπάλων τους, του κινήματος Πέντε Αστέρων, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι (η οποία συνεχίζει να σημειώνει πτώση) και της Λέγκα του Βορρά.

Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκα του Βορρά αναφέρθηκε στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «η περίπτωσή της αποδεικνύει ότι η υιοθέτηση του ίδιου, ενιαίου νομίσματος για 19 χώρες είναι βλακώδης ιδέα και ότι το ευρώ πρόκειται οπωσδήποτε να καταρρεύσει».

Ads