Να μη χαριστεί άλλο στη Γερμανία έχει αποφασίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σε ένα άρθρο – παρέμβαση στον Guardian τα βάζει με την, εκ Γερμανίας ορμώμενη, πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στην ΕΕ και σκοτώνει την ανάπτυξη, γιγαντώνοντας τον λαϊκισμό. 

Ads

Πιο συγκεκριμένα ο Ματέο Ρέντσι κάνει λόγο για μια δεκαετία στρεβλής πολιτικής και οικονομικής ορθοδοξίας στην ΕΕ και κατηγορεί τη Γερμανία για πολιτική επιμονή στον δημοσιονομικό περιορισμό. 

Ο Ρέντσι παρουσιάζει τα στοιχεία της πολιτικής που ακολουθεί – μεταρρύθμιση πολιτικού συστήματος, αλλαγές στην αγορά εργασίας, μείωση φόρων και παράλληλα ελλειμμάτων, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης – υποστηρίζοντας ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ιταλία μέσα στο 2015.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι διαφορετική από αυτήν που επιβάλλεται τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη και για την οποία ασκεί αυστηρή κριτική και όσον αφορά την οικονομία αλλά και όσον αφορά το προσφυγικό. Κάνει δε λόγο για ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνο δυο εκ βάθρων. 

Ads

Στο οικονομικό πεδίο, σύμφωνα με τον Ματέο Ρέντσι, το μείγμα το οποίο ακολουθείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης «σκοτώνει την ανάπτυξη», ενώ στο ενεργειακό επίπεδο τα συμφέροντα Γερμανίας και Ολλανδίας αντιτίθενται σε εκείνα των υπόλοιπων χωρών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός καταλήγει λέγοντας ότι η χώρα του συνεχίζει να πιστεύει στο «ευρωπαϊκό όνειρο», το οποίο λαϊκιστές πολιτικοί θέλουν να μετατρέψουν σε «εφιάλτη». Τονίζει δε, ότι η Ιταλία απαιτεί πλέον η φωνή της να ακούγεται στην Ευρώπη, κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν, με ευθύνη αυτών που κυβερνούσαν τη χώρα.