«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σφάλλει, μόνον με λιτότητα, κανείς πεθαίνει» τιτλοφορεί άρθρο-παρέμβασή του στην εφημερίδα La Reppublica ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Ads

«Έχω μεγάλο σεβασμό στην συζήτηση που αναπτύχθηκε και στην οποία και η Ιταλία έχει να πει και λέει την άποψή της, αλλά η υπόθεση του ευρωπαίου υπερυπουργού Oικονομικών δεν είναι το κεντρικό θέμα. Το πρόβλημα της οικονομίας της Ένωσης, σήμερα, δεν είναι ο υπερυπουργός, αλλά η κατεύθυνση. Διότι, και αυτή είναι η θέση της κυβέρνησής μας, τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη ακολούθησε λάθος δρόμο. Και αν αγαπάμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρέπει να κάνουμε αισθητή την φωνή μας: το κάνουμε για την Ευρώπη, όχι για την Ιταλία», τονίζει ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσθέτει στο άρθρο του: «Εν περιλήψει: στα οκτώ χρόνια προεδρίας των Δημοκρατικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν ωε στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την τεχνολογική ανανέωση. Η Ευρώπη έθεσε ως στόχο την λιτότητα, το νόμισμα, την δημοσιονομική πειθαρχία. Σε οικονομικό επίπεδο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια, η Ευρώπη είναι πολύ χειρότερα από ότι πριν από οκτώ χρόνια. Ο Ομπάμα έδρασε ορθά, ο Μπαρόζο όχι».