H ΕΕ διέσωσε την Ελλάδα για να σώσει τις μεγάλες τράπεζές της σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι. 

Ads

Ο Ρέντσι, σύμφωνα με την γερμανική FAZ είπε ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται περισσότερο χρόνο, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμά της. «Η Ιταλία δεν χρειάζεται να παρακαλέσει. Η χώρα απαιτεί περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματός της» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε σε υψηλούς τόνους ότι η Ιταλία «δεν έχει να παρακαλέσει για τίποτα- θα κάνουμε χρήση της ευελιξίας, στην οποία έχουμε σαφές δικαίωμα».

«Η Ιταλία, η οποία θα έπρεπε ήδη από το 2013 να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κατάφερε να μετατεθεί η υποχρέωσή της αυτή για το 2015 και τώρα ο κ. Ρέντσι ζητά νέα παράταση έως το 2016» επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρεται συχνά στο γεγονός ότι το 2003 η Γερμανία ήταν η μόνη στην ΕΕ που είχε υπερβεί το όριο ελλείμματος του 3%, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό της ένα προνόμιο που δεν επιτρέπει σε άλλους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επικύρωση της υποψηφιότητας του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την Προεδρεία της Κομισιόν, ζητήσει χαλάρωση την ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας για να προσφέτει την στήριξή του σε αντάλλαγμα. 

Ads

Στην συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην Φλωρεντία είχε ζητήσει να ακολουθήσει και η Αθήνα μια σκληρή πολιτική απέναντι στην γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ.