«Βρισκόμαστε σε διαρκείς διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα εμπεριέχει και το ΔΝΤ», δήλωσε σήμερα από το ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Ads

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρουσίασε την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση, ωστόσο, σημείωσε ότι αν το τρίτο πρόγραμμα στήριξης εφαρμοστεί πλήρως δεν θα υπάρξει ανάγκη για τέταρτο πρόγραμμα.

«Η χώρα είχε κάνει πολύ καλή πρόοδο το 2014, όταν η οικονομία της επέστρεψε στην ανάπτυξη και μπορούσε να έχει και πάλι πρόσβαση στην αγορά ομολόγων. Από τον Αύγουστο του 2015, έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος της», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Τα γυρίζει τώρα ο Ρέγκλινγκ: Το ΔΝΤ θα πρέπει να μείνει και χρηματοδοτικά

Ads

Για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση είπε πως κάποια από τα στοιχεία της συμφωνίας του Αυγούστου 2015 δεν έχουν υλοποιηθεί και γι’ αυτό υπάρχουν καθυστερήσεις.

Υποστήριξε επίσης ότι τα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα που άρχισαν να εφαρμόζονται πρόσφατα είναι άλλο ένα σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης της ζώνης του ευρώ προς τη χώρα.

«Ήδη, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μας στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης εξοικονομούν στον ελληνικό προϋπολογισμό 8 δις ευρώ ετησίως, ή 4,5% του ΑΕΠ. Τα νέα μέτρα θα μειώσουν το επίπεδο του χρέους στην Ελλάδα κατά την περίοδο έως το 2060 και θα βοηθήσουν την Ελλάδα στη βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο επικεφαλής του ESM.