«Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν πρέπει να ξεκαθαρίσει χωρίς περιστροφές εάν την Τρίτη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. Ο Ραχόι επανέλαβε το τελεσίγραφό του και από το βήμα του Κογκρέσου των Βουλευτών, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της Καταλονίας θα πρέπει να απαντήσει σε πέντε ημέρες, έως τη Δευτέρα. 

Ads

Από την πλευρά της, η καταλανική κυβέρνηση κάνει λόγο για «συμβολική πράξη» αναφορικά με το κείμενο που υπογράφηκε για την ανεξαρτησία και το οποίο δεν υπογράφηκε από τη Βουλή. Όπως επισημαίνει η Βαρκελώνη πάντως αυτό δεν είναι ένα βήμα προς τα πίσω αλλά δημιουργία κενού χρόνου για διάλογο. 

O Μαριάνο Ραχόι δήλωσε  ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε να θέσει επισήμως το ερώτημα στην καταλανική ηγεσία κι εκείνη θα πρέπει να απαντήσει γραπτώς. Κατηγόρησε δε, τον πρόεδρο της Καταλονίας για για «σκόπιμη σύγχυση». Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι η ξεκάθαρη στάση της Καταλονίας αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος. Το άρθρο 155, εφόσον ενεργοποιηθεί, ορίζει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει γινεί ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. 

Συμφωνία για Συνταγματική Αναθεώρηση 

Επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του το αίτημα Ραχόι, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση και για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια επιτροπή θα μελετήσει επί έξι μήνες το ισχύον σύστημα αυτονομίας και μετά το κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ads

image

image

Την Τρίτη, ο Κάρλες Πουτζντεμόν υπέγραψε διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας (φωτό), ωστόσο ζήτησε αναβολή της ανακήρυξης της επαρχίας σε ανεξάρτητο κράτος, προκειμένου να υπάρξουν, όπως είπε, διαπραγματεύσεις και διάλογος με τη Μαδρίτη.

Τι απαντά η Βαρκελώνη 

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που υπογράφηκε το βράδυ της Τρίτης από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον Καταλανό πρωθυπουργό Κάρλες Πουτζντεμόν, είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή από 72 βουλευτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και από την καταλανική κυβέρνηση ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Όμως ο Τζόρντι Τουρούλ διευκρίνισε ότι πρόκειται «για νεκρό χρόνο, όχι για αποκήρυξη ή για βήμα προς τα πίσω». «Ο πρόεδρος (Πουτζντεμόν) είπε ότι αναστέλλει τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας, του νόμου για τη μετάβαση (προς την ανεξαρτησία) για να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να κάνουμε διάλογο και να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία», πρόσθεσε. 

Ωστόσο ο Τουρούλ υπογράμμισε ότι η καταλανική κυβέρνηση θέλει «να κάνει διάλογο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας» και φάνηκε να περνάει σε ένα επόμενο στάδιο, αφού μέχρι τώρα η προτεραιότητα ήταν να γίνει διάλογος «για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης», κάτι που ισπανική κυβέρνηση ανέκαθεν αρνούνταν κατηγορηματικά. «Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία της Καταλονίας», υπογράμμισε, όμως «θα θέλαμε να μάθουμε τι προσφέρει το κράτος στην Καταλονία».