O υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική έγκριση που θα άνοιγε τον δρόμο για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης είναι περισσότερο «μια ευχή παρά μια πραγματικότητα».

Ads

Η δήλωση Ραχόι έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ισπανικής βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ραχόι που θα γίνει την Τρίτη 30 Αυγούστου. 

Ο Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητικό) ανακοίνωσε πριν δυο εβδομάδες ότι θα επιχειρήσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό αφού οι Σοσιαλιστές κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συναινέσουν. 

Το πολιτικό αδιέξοδο διαρκεί ήδη οκτώ μήνες στην Ισπανία και δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Αυτό δείχνει και η δήλωση Ραχόι που έγινε σε συνεδρίαση με στελέχη του κόμματός του. 

Ads

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016 τα παλαιότερα και νεότερα κόμματα αδυνατούν να συμφωνήσουν, προκειμένου να επιτευχθεί μια πλειοψηφία και να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το Λαϊκό Κόμμα επικράτησε στις εκλογές του Ιουνίου, συγκεντρώνοντας 137 έδρες εκ των 350, μπροστά από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα που έλαβε 85 έδρες. 

Ο Ραχόι μπορεί να συγκεντρώσει έως 170 ψήφους στη Βουλή. Εκτός από αυτούς των βουλευτών του, των Ciudadanos με τους οποίους ήρθε σε συμφωνία και της Ένωσης των Καναρίων Νήσων. Θα του λείπουν όμως έξι για την απόλυτη πλειοψηφία.  

Θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μόνο αν οι Σοσιαλιστές αποφασίσουν να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία στην οποία απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία.