Ευθεία επίθεση σε όσους διοργάνωσαν και συμμετείχαν στο δημοψήφισμα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Καταλονία και παρά την κριτική που δέχτηκε για την άγρια καταστολή των ψηφοφόρων από την ισπανική αστυνομία. 

Ads

«Αυτό που είδαμε δεν ήταν ένα δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα είναι παράνομο. Ο ρόλος μου είναι να διαφυλάξω την νομιμότητα, ο ρόλος μου είναι να ακούω και επιδιώκω συμβιβασμούς αλλά αυτό που είδαν οι πολίτες της Ισπανίας σήμερα ήταν μια στρατηγική κατά της νομιμότητας», υποστήριξε. 

«Η δημοκρατία μας είναι ανεκτική αλλά και αυστηρή, πρέπει να προστατεύσουμε τον νόμο και την Ισπανία», είπε ο Μαριάνο Ραχόι και ευχαρίστησε, όσους Καταλανούς δεν πήγαν στις κάλπες να ψηφίσουν. 

Κατήγγειλε τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος για «επίθεση στη δημοκρατία μας» και υποστήριξε ότι «η πολιτεία απάντησε». Υποστήριξε δε, ότι οι αστυνομικοί «έκαναν τη δουλειά τους» και ακολουθούσαν εντολές, ενώ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή κοινότητα για «την στήριξή τους».

Ads

«Το δημοψήφισμα είχε στόχο να καταστρέψει το Σύνταγμά μας, χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη των άλλων Ισπανών» είπε και κατέληξε: «Αυτό το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ».

Οργή από τους Καταλανούς

Το διάγγελμα του Ραχόι προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στη Βαρκελώνη και παρακολούθησε την ομιλία σε γιγαντοοθόνη.