Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία, ανακοίνωσε ότι διαλύει το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας  και προκηρύσσει εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.

Ads

Στόχος του, όπως τόνισε, δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο της περιοχής αλλά να επαναφέρει τη νομιμότητα, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι καταστροφική. 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης. Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

Νωρίτερα, το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία. «Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν 70 βουλευτές. Δέκα βουλευτές ψήφισαν «όχι» και 2 βουλευτές λευκό. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο τοπικό κοινοβούλιο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης αναμένοντας την απόφαση, ξέσπασε σε πανηγυρισμούς και χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους

Μετά την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή ανεξαρτησία, η Ολομέλεια της Ισπανικής Γερουσίας, αποφάσισε τη επικύρωση των μέτρων, που ζητούσε η κυβέρνηση, για να θέσει, κατ’ εφαρμογήν του Άρθρου 155 του Συντάγματος, υπό τον έλεγχό της την Καταλονία. Που σημαίνει να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση, να προκηρύξει εκλογές, να διορίζει και να απολύει τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα, να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες.

Ads

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα διαδικασία δίωξης των Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης (εξέγερσης) και πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία. 

Την αντίθεσή της αλλά και την ανησυχία της εκφράζει στο σύνολό της η διεθνής κοινότητα, ενώ ενδεικτική του κλίματος πανικού που επικράτησε μετά την απόφαση της Καταλονίας για ανεξαρτησία είναι η «βουτιά» που έκαναν οι ισπανικές μετοχές, διευρύνοντας τις απώλειές τους.