Την ίδια στιγμή που η Γερμανία ανοίγει τα σύνορα της για τους πρόσφυγες που επιχειρούν το ταξίδι της επιβίωσης, η ξενοφοβία ορθώνεται στη χώρα. Σήμερα ένας 44χρονος μαχαίρωσε στον λαιμό την υποψήφια για την δημαρχεία στην Κολωνία Ενριέτε Ρέκερ, επειδή εκείνη κατά την προεκλογική της εκστρατεία είχε εκφραστεί υπέρ των προσφύγων. Η Ρέκερ χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο.

Ads

Η επίθεση έγινε το πρωί, ενώ βρισκόταν σε εκλογικό κέντρο των Χριστιανοδημοκρατών ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης ελαφρά ακόμη τέσσερα άτομα, κατά πάσα πιθανότητα στην προσπάθεια τους να αφοπλίσουν τον δράστη.

Ο δράστης είναι κάτοικος Κολονίας και άνεργος επί 7 χρόνια. Μετά τη σύλληψη του δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την πολιτική της Ρέκερ, όπως και της Άνγκελα Μέρκελ που τη στηρίζει στις εκλογές, στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών.

Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο 44χρονος προέβη στην συγκεκριμένη πράξη με  «ξενοφοβικά κίνητρα». Επίσης, πρόσθεσαν ότι φαίνεται να έδρασε μόνος του και δεν είχε ποινικό μητρώο.

Ads

Η Ρέκερ ήταν υπεύθυνη για την πολιτική του δήμου της Κολονίας για κοινωνικά θέματα και θέματα συνοχής από το 2010.

Σοκαρισμένη η Γερμανία καταδικάζει την επίθεση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ «εξέφρασε την κατάπληξή της» μετά την επίθεση που δέχθηκε η υποψήφια για τον δήμο της Κολωνίας Εριέτε Ρέκερ, η οποία συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους πρόσφυγες και η οποία μαχαιρώθηκε από άνδρα με ρατσιστικά κίνητρα. «Η καγκελάριος εξέφρασε την κατάπληξή της και καταδίκασε την ενέργεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Σοκαρισμένος δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γκάμπριελ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ από την πλευρά του έκανε λόγο για  «τρομακτική και άνανδρη» επίθεση. Την επίθεση έχουν καταδικάσει ομόφωνα όλα τα κόμματα της χώρας.

Η Χανελόρε Κραφτ, πρωθυπουργός του κρατιδίου, χαρακτήρισε την επίθεση πράξη δειλίας και επί της ουσίας επίθεση κατά της δημοκρατίας. Σχολιάζοντας το περιστατικό ο απερχόμενος δήμαρχος Γιούργκεν Ρότερς δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από την επίθεση, ενώ ο Σοδιαλδημοκράτης συνυποψήφιός της Γιότσεν Οτ ανέστειλε την προεκλογική του εκστρατεία.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά αύριο Κυριακή.