Οι ηγέτες των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας δίνουν ραντεβού σήμερα στο Κόμπλενς στη δυτική Γερμανία.

Ads

Πιο συγκεκριμένα η γηγέτης του γερμανικού ξενοφοβικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) Φράουκε Πίτρι, η  Μαρίν Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου,  ο Ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του αντιισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) και ο ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά συναντιούνται για να παρουσιάσουν το όραμα τους για «μια ελεύθερη Ευρώπη» που θα οδηγήσει στην διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ωθήσει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κομμάτων τους.

Αρκετά από τα μεγαλύτερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από την δημοσιογραφική κάλυψη της διάσκεψης, που διοργανώνεται από την ομάδα Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών (ENF), την μικρότερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που απαρτίζεται από κόμματα της ακροδεξιάς.

Πιο συγκεκριμένα, το AfD αρνήθηκε να επιτρέψει τη διαπίστευση στην εκδήλωση των δημοσιογράφων όλων των δημόσιων γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων, των εφημερίδων Handelsblatt και Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς και των περιοδικών Der Spiegel και Compact, κατηγορώντας τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης ότι επιδίδονται σε μια «τόσο κατευθυνόμενη κάλυψη» της δραστηριότητας του κόμματος.

Ads

Τα λαϊκιστικά αντιμεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη, καθώς η υψηλή ανεργία, η λιτότητα, η άφιξη αριθμού ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών συνεπικουρούμενες με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία θρέφουν την απογοήτευση των ψηφοφόρων προς τα παραδοσιακά κόμματα.

Η ατμόσφαιρα καθρεπτίζεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ που ορκίστηκε χθες 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιώντας μια ρητορική που χαρακτηρίστηκε ευρέως ρατσιστική και διχαστική.