Υπό τη βαριά σκιά του Qatargate διεξήχθη η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, με αρκετούς ευρωβουλευτές να καταφέρονται με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά των εμπλεκόμενων, μεταξύ  των οποίων περιλαμβάνεται και η Εύα Καιλή.

Ads

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Επιδοκιμάζοντας το έργο των Βέλγων εισαγγελέων, των αστυνομικών αρχών μαζί με την πρόεδρο του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα, βουλευτές και αξιωματούχους, για την πλήρη υποστήριξή τους και την αποφασιστική δράση τους, χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σοβαρές. Στους αποδέκτες των χρημάτων, είπε: «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να αγωνιστείτε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια».

Η Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και την αθέμιτη χρήση επιρροής, τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με αυστηρές κυρώσεις.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν το σοκ, τη θλίψη και την οργή τους για την «απληστία ορισμένων ατόμων», τα οποία ενήργησαν σαν να βρίσκονταν σε μια «κακή ταινία του Netflix», πλήττοντας την εικόνα του Κοινοβουλίου και «ρίχνοντας τη σκοτεινή σκιά τους πάνω σε όλους μας». Η διαφθορά καταστρέφει τους θεσμούς τόνισαν, καθιστώντας σαφές ότι θέλουν να παλέψουν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η εγκληματική συμπεριφορά λίγων ατόμων δεν μπορεί να υπονομεύσει το έργο μιας τεράστιας πλειοψηφίας» ευρωβουλευτών που εργάζονται για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ads

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα, συνεργασία με τις βελγικές αρχές και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Η βελτίωση των κανόνων για τη διαφάνεια, η εγγραφή τρίτων χωρών στο μητρώο ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και η σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, καθώς και χωριστής εξεταστικής επιτροπής, ήταν ορισμένες από τις προτάσεις που αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ήθελαν να διαλύσουν τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες και να μεταφέρουν τους ρόλους τους σε μόνιμες επιτροπές. «Βλέπουμε ξεκάθαρα εδώ σήμερα, ότι δεν υπάρχει ανοχή στη διαφθορά», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές.

Καταπέλτης η Γιόχανσον

Ειδικότερα, η Γιόχανσον  παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι την περασμένη Παρασκευή ήταν η Διεθνής ημέρα κατά της Διαφθοράς. «Αυτή την ημερομηνία φανταστείτε οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σε πολλές διευθύνσεις στις Βρυξέλλες. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν γίνει 20 έρευνες με την υποψία εμπλοκής σε οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Υπέβαλαν κατηγορίες κατά τεσσάρων ατόμων και ένα πρώην μέλος αυτού του ΕΚ και μία αντιπρόεδρο αυτού του ΕΚ. Οι έρευνες καλύπτουν ένα ευρύτερο δίκτυο. Κατέσχεσαν υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και πάνω από μισό εκ. μετρητά. Ακόμα δε γνωρίζουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή όσων αφορά την διαφθορά. Η διαφθορά είναι ένα σοβαρότατο έγκλημα το οποίο υπονομεύει την δημοκρατία μας, την οικονομία μας, την κοινωνία μας».

Συνεχίζοντας, η Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι επαινεί την βελγική αστυνομία και τις βελγικές αρχές για την «αποφασιστική τους δράση σε αυτή την ποινική έρευνα. Έδειξαν ότι το σύστημα δίωξης και επιβολής του νόμου λειτουργούν και επαινώ τους αξιωματούχους και τους ευρωβουλευτές εδώ στο ΕΚ που βοηθούν την έρευνα και ευχαριστώ την πρόεδρο Μέτσολα γιατί προσωπικά υποστήριξε την έρευνα. Έδειξε αποφασιστικότητα για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και να ενισχυθεί το ΕΚ στο τέλος. Οι ισχυρισμοί, οι κατηγορίες είναι εξαιρετικής σοβαρότητας. Οι έρευνες συνεχίζονται και υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας αλλά για οποιοσδήποτε αποδέχεται δωροδοκία, έχω να πω ντροπή σας! Ντροπή σας! Που παραβιάσατε την εμπιστοσύνη  των λαών της Ευρώπης που από εσάς περίμεναν να υπερασπίζεστε τα δικά τους συμφέροντα, όχι τα δικά σας. Που παραβιάσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας, εδώ στο ΕΚ, που εργάζονται σκληρά, τίμια και με αξιοπρέπεια».

Όπως είπε, «ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη είναι να υποστηρίξουμε πλήρως τις έρευνες ούτως ώστε οι ένοχοι να βρεθούν μπροστά στην δικαιοσύνη και να ξεριζώσουμε εμείς την διαφθορά όπου μπορούμε να την βρούμε. Όπως η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της ένωσης πριν τρεις μήνες εδώ η διαφορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη. Πρέπει να αντεπιτεθούμε με την πλήρη δύναμη του νόμου. Και αυτό πρέπει να κάνουμε καθημερινά. Το γραφείο μας κατά της απάτης, η OLAF, διερευνά την διαφθορά και την απάτη στα ευρωπαϊκά όργανα. Η ευρωπαϊκή εισαγγελία κυνηγά τα εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ. Έχουμε μηχανισμούς με ετήσια παρακολούθηση υποβολή εκθέσεων και σήμερα και σαφείς συστάσεις. Έχουμε δημιουργήσει τον μηχανισμό αιρεσιμότητας ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι ούτε ένα ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό δεν πηγαίνει σε διεφθαρμένες τσέπες».

Η επίτροπος τόνισε ότι «εχουμε λάβει βήματα ούτως ώστε χρήματα να μην πηγαίνουν στα λάθος χέρια. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι κεντρική στην στρατηγική μας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και βασικός στόχος της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας υπό το EMPACT, ως Ένωση πρέπει να αντλήσουμε τα σκληρά διδάγματα και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας διασφαλίζοντας ότι θα έχουμε καλύτερους μηχανισμούς και λογοδοσία. Να ξεφορτωθούμε τις διαφορές των εθνικών νομοθεσιών που δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς την διαφθορά. Για αυτό εγώ του χρόνου θα προτείνω μια νέα νομοθεσία. Πρέπει να ποινικοποιήσουμε κάθε μορφή διαφθοράς σε όλα τα κ-μ, όχι μόνο την δωροδοκία, όπως αυτό που συναντάμε σήμερα, αλλά και την εμπορία, την επήρεια, των παράνομο πλουτισμό και την κατάχρηση εξουσίας και να επιβάλουμε σκληρές ποινές σε όλη την ΕΕ για αυτά τα εγκλήματα. Η Κομισιόν συνεχίζει να υποστηρίζει έναν οργανισμό ηθικής για όλα τα όργανα της ΕΕ, το ΕΚ, το Συμβούλιο, το Δικαστήριο, την ΕΚΤ και το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα συμβουλευτικά όργανα, την ΕΟΚΕ και την Επιτροπή των Περιφερειών, χωρίς καμία εξαίρεση ούτως ώστε όλοι να ζούμε βάση των ίδιων σαφών αρχών. Να τηρούμε τα ίδια υψηλά πρότυπα. Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έστειλε μία επιστολή εδώ στο ΕΚ τον Μάρτιο και η αντιπρόεδρος Γιούροβα πραγματοποίησε συζητήσεις με τους εταίρους μας, τις οποίες συνεχίζει.

Θα είμαι σαφής: το σκάνδαλο το οποίο συζητάμε εδώ σήμερα δεν περιορίζεται σε μία παραβίαση ηθική. Είναι μια σοβαρή ποινική έρευνα για εγκλήματα. Η πρώτη αντίδραση του ΕΚ ήταν σωστή: πλήρης συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου. Αλλά υπάρχει θυμός και ενόχληση και εδώ και εκτός, είναι όλος ο κόσμος θυμωμένος, όλοι αυτοί, τα εκατομμύρια του κόσμου που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που είδαν ότι η ΕΕ μας βοήθησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μας βοηθάει τώρα όπως χρειάζεται να απαντήσουμε στον πόλεμο του Πούτιν. Χτίζουμε εμπιστοσύνη βάση δράσης. Και τώρα θα πρέπει να ξαναχτίσουμε. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι πάρα πολύ βασική για την Ευρώπη και πρέπει πρώτα να βάλουμε εν τάξη τα δικά μας. Τα πρότυπά μας πρέπει να είναι τα υψηλότερα. Αυτό αναμένουμε από τους άλλους και το ίδιο πρέπει να απαιτούμε από τους εαυτούς μας» κατέληξε.

Μάρτιν Σίρντεβαν: Έχουμε ευρωβουλευτές που κουβαλάνε βαλίτσες με χρήματα

O Μάρτιν Σίρντεβαν, συμπρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα να βρουν τα απαραίτητα, να βιοποριστούν και από την άλλη έχουμε ευρωβουλευτές οι οποίοι κουβαλάνε βαλίτσες με χρήματα. Αυτή λοιπόν είναι η εικόνα η οποία θα απομείνει από αυτό το σκανδαλώδες σκάνδαλο και βεβαίως ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουν την απόλυτη καταστροφή αλλά για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα πρέπει τώρα να συνεργαστούμε με τις αρχές για να υπάρξει απόλυτη διαλεύκανση του σκανδάλου και για να υπάρχει διαφάνεια στο ΕΚ.

Γι αυτό λοιπόν εμείς ως πολιτική ομάδα θέλουμε να υπάρξει μια επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί πολιτικά αυτό το σκάνδαλο γιατί εκείνο το οποίο πρέπει να μας απασχολεί είναι η διαφάνεια πάνω απ όλα και βέβαια πλανάται το ερώτημα κατά πόσο κράτη και όμιλοι επιχειρήσεων συνηθίζουν να αγοράζουν την πολιτική του ΕΚ και της ΕΕ. Αυτό το σκάνδαλο είναι ένα ράπισμα κατά της αξιοπιστίας της ευρωπαϊκής πολιτικής και από ότι φαίνεται υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι αγόρασαν πολιτικές του ΕΚ και υπήρξαν και ευρωβουλευτές οι οποίοι εξαγοράστηκαν. Το σκάνδαλο αυτό δεν προέκυψε επειδή υπήρχαν μόνο λίγα σάπια μήλα αλλά προέκυψε γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα δομικό πρόβλημα. Τον τελευταίο χρόνο, πόσοι λομπίστες είχαν πρόσβαση στο ΕΚ; Ποιος Επίτροπος συνάντησε ποια ομάδα πίεσης και πόσες συναντήσεις ομάδων πίεσης με εκπροσώπους του συμβουλίου πραγματικά δημοσιεύθηκαν; Η σημερινή λοιπόν συζήτηση το μόνο που μπορεί να είναι, είναι η αρχή μιας μακράς πορείας που ελπίζουμε στο τέλος θα υπάρχει μια αλλαγή για τα τρίτα κράτη, μέγιστη διαφάνεια κατά την νομοθετική εργασία γιατί αν δεν γίνουν όλα αυτά τότε αυτό το σκάνδαλο θα διασύρει επί χρόνια το σύνολο της ΕΕ».

Γερόεν Λένερς: Πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκφραστεί κανείς. Είμαι θλιμμένος, είμαι οργισμένος και θεωρώ ότι αυτό επισκιάζει πραγματικά όλους μας. Κατά κάποιο τρόπο νιώθουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση από την οποία θα ξυπνήσουμε, σαν να βλέπουμε ένα εφιαλτικό έργο στο netflix» ανέφερε ο Γερόεν Λένερς εκ μέρους του ΕΛΚ και συμπλήρωσε:

«Θεωρώ ότι οι βελγικές αρχές θα πρέπει εδώ να λάβουν τα συγχαρητήρια μας, και όπως είπε η πρόεδρος Μέτσολα, δεν μπορεί να επικρατήσει ατιμωρησία, πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν και θα πρέπει να αυξηθεί η διαφάνεια. Για όλες αυτές τις δραστηριότητες, είτε πρόκειται για ΜΚΟ, είτε για εκλεγμένους αντιπροσώπους, για πολιτικούς, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν ατιμώρητοι όλοι αυτοί που έχουν διαπράξει αυτά τα εγκλήματα και είναι πολύ σημαντικό γιατί όλοι αυτοί υπονομεύουν όλων μας την αξιοπιστία και είναι πάρα πολύ δύσκολο τώρα να μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε μια εικόνα η οποία αυτή τη στιγμή έχει σπιλοθεί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να επανέλθουμε στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη και τα άτομα τα οποία σήμερα θα κριθούν διεφθαρμένα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεφύγουν γιατί με αυτό τον τρόπο πλήττουν όλους μας».

Ιράτσε Γκαρσία: Θέλουμε διαφάνεια

Από την πλευρά της η πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο «πάντα εργαζόταν υπέρ της Δημοκρατίας, υπέρ του κράτους δικαίου και της διαφάνειας. Πάντα καταπολεμήσαμε την διαφθορά υπό όλες τις μορφές και θα το συνεχίσουμε, αλλά καλύτερα. Η διαφθορά δυστυχώς υποσκάπτει την πολιτικά εικόνα και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε γιατί υπηρετούμε τους πολίτες. Είμαι περήφανη για την αντίδραση αυτού του σώματος ενώπιον αυτού του σκανδάλου. Οι υπεύθυνοι είναι εκείνοι που αθέτησαν το νόμο και που προέβησαν σε σημαντικά εγκλήματα και ο νόμος θα τους πλήξει και εμείς φυσικά συμφωνούμε με αυτό. Οι μηχανισμοί κράτους δικαίου θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι με βάση τη συνεργασία και της αστυνομίας έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε και να γνωρίσουμε το εύρος των εγκλημάτων αυτών.

Εγώ προσωπικά αλλά και όλοι μας έχουμε απομακρυνθεί από αυτούς τους εμπλεκόμενους όπως και όλο το ΕΚ. Θα δράσουμε αποφασιστικά και θα διενεργήσουμε έρευνα και αυτό για να τιμήσουμε την αξιοπρέπειά της Σοσιαλδημοκρατικής ομάδας γιατί η δράση ατόμων δεν μπορεί να σπιλώσει την φήμη και την αξιοπρέπεια της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και αυτό αφορά και τους βοηθούς διότι θα πρέπει να βελτιώσουμε και τους εσωτερικούς μηχανισμούς για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Θέλουμε διαφάνεια και η δικαιοσύνη να ακολουθήσει το δρόμο της. Τις επόμενες εβδομάδες θα συμφωνήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της επιτροπής έρευνας, την διαφάνεια ως προς τη δράση των λόμπι και την σύσταση ενός οργάνου δεοντολογίας. Αυτό το σώμα είναι σώμα όλων και αυτό το λυπηρό συμβάν δεν πρέπει να επαναληφθεί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία αξιοπρεπή και δίκαιη Ευρώπη. Θα δώσουμε μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουμε τόσο δύσκολες ημέρες σαν την σημερινή».

Σόφι ιν’τ Βελντ: Η δικαιοσύνη θα πρέπει να δράσει

«Μεγάλο σοκ ήταν αυτό. Δυσπιστία, φόβος αυτές τις αντιδράσεις αντιμετωπίσαμε και είχαμε όταν μάθαμε για αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και ακόμα και τώρα είμαστε συντετριμμένοι γιατί πρώην μέλη, μέλη και προσωπικό του ΕΚ έβλαψαν ανεπανόρθωτα την εικόνα του ΕΚ» τόνισε η ευρωβουλευτής του Renew Europe Σόφι ιν’τ Βελντ και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη ξεκινάει πεζή και μετά φεύγει καβαλάρης αυτό λέει ένα ολλανδικό γνωμικό. Νομίζω ότι ζούμε την δημοκρατία ακόμα και όταν υπάρχουν υποτροπές. Θα πρέπει να είμαστε η φωνή των πολιτών λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τους αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε αυτή τη δυστοπία γιατί δεν μιλάμε μόνο για έλλειψη δεοντολογίας αλλά και για εγκληματικές πράξεις. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να δράσει και οφείλουμε να ενισχύσουμε τους κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας. Υπάρχουν προτάσεις επί τάπητος έτσι ώστε να έχουμε έναν οργανισμό δεοντολογίας και διαφάνειας. Μπορούμε να μάθουμε από τις βέλτιστες πρακτικες άλλων κοινοβουλίων. Το ΕΚ ίσως αποτελέσει τον χρυσό κανόνα, τον υψηλότερο πήχη έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη».

Τέρι Ρέιντκε: Να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι

«Όλοι είμαστε αναστατωμένοι από αυτά που ήρθαν στο φως την περασμένη εβδομάδα» σημείωσε η ευρωβουλευτής των Πράσινων Τέρι Ρέιντκε λέγοντας: «Ο πατέρας μου είπε: αν είναι δυνατόν, τι είναι αυτά τα πράγματα. Η εμπιστοσύνη έχει διαλυθεί και θα ανοικονομηθεί μόνο όταν εμείς ως ΕΚ δράσουμε και η δράση μας πρέπει να είναι πολύ καθαρή και στα ψηφίσματα. Να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι και να υπάρξει καλύτερη πρόληψη, ξεκάθαρη αντίδραση για τις παραβιάσεις αυτές, για την διαφθορά και το πρώτο βήμα το κάναμε σήμερα όπου η Εύα Καϊλή καθαιρέθηκε ως αντιπρόεδρος του ΕΚ. Η διαφθορά έχει τεράστιες συνέπειες χωρίς καμία συζήτηση θα υπάρξει μια εξεταστική επιτροπή φυσικά πλήρης συνεργασία με τις βελγικές αρχές και ευτυχώς υπάρχει ανεξάρτητη εισαγγελία στο Βέλγιο επίσης όλα αυτά είναι σημαντικό κομμάτι όλης αυτής της διαδικασίας, καλύτερα μέτρα για καλύτερη πρόληψη με καλύτερους κανόνες για την διαφάνεια.

Είναι σημαντικό να βασιστούμε σε πλήρη διαφάνεια όπως για παράδειγμα να εγγραφούν και τα τρίτα κράτη στο μητρώο των λομπιστών και να υπάρχουν σαφής κανόνες. Υπάρχουν πολλοί κανόνες θα ήθελα να πω που εμείς έχουμε ήδη ψηφίσει με πλειοψηφίες εδώ στο ΕΚ, όπως η αρχή δεοντολογίας και τώρα πρέπει να επιμείνουμε. Αυτοί οι κανόνες στο τέλος πρέπει να εφαρμοστούν. Η συζήτηση δεν είναι κάτι καινούργιο. Το θέμα είναι επίκαιρο και για μένα είναι σημαντικό με αυτή την απόφαση να μην ξεχνάμε τους πολίτες. Αυτό το κοινοβούλιο πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που του έχουν οι πολίτες μέσω της συνεργασίας».

Οι δύο προτάσεις του Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Νίκος Ανδρουλάκης, παίρνοντας τον λόγο εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στις βελγικές αρχές που «αποκάλυψαν αυτό το σκάνδαλο σε αντίθεση με άλλους που συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε καθεστώς ανυποληψίας το ΕΚ. Έχουμε χρέος να είμαστε θεματοφύλακες της διαφάνειας και της αξιοπιστίας και όχι παραδείγματα προς αποφυγή, για αυτό από την πρώτη στιγμή που έμαθα για αυτή την σοκαριστική υπόθεση προχώρησα άμεσα στην διαγραφή της κ. Καϊλή από το κόμμα μας. Δεν φτάνει να λέμε ότι είμαστε όλοι το ίδιο, οφείλουμε να το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας. Είναι λοιπόν η ώρα της δράσης» σημείωσε και πρότεινε:

Να απαγορεύεται σε κάθε ευρωπαίο αξιωματούχο μετά το πέρας της θητείας του να γίνεται λομπίστας. Όπως φτιάξαμε την ειδική υπηρεσία ελέγχου των κινητών των ευρωβουλευτών και συνεργατών από κακόβουλα λογισμικά για να προστατεύσουμε την δημοκρατία μας, αύριο το πρωί κιόλας να συγκροτήσουμε ένα ειδικό όργανο εξονυχιστικού ελέγχου όλων των περιουσιακών στοιχείων των ευρωβουλευτών και πως αυτά αποκτήθηκαν. Είναι δύο κινήσεις που θα βοηθήσουν να έρθει το φως και να απομακρυνθεί κάθε σκιά από αυτή την δημοκρατική συνέλευση. Το οφείλουμε στους πολίτες που εκπροσωπούμε, το οφείλουμε στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

Γιώργος Κύρτσος: Ισχυρά συμφέροντα πίσω από την πολιτική άνοδο της Καϊλή

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του Renew Europe Γιώργος Κύρτσος σημείωσε ότι «την Καϊλή την οποία καθερέσαμε από αντιπρόεδρο, βοηθήθηκε στην πολιτική της άνοδο από ισχυρά συμφέροντα στην Ελλάδα, που ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης και από τα λόμπι που αναπτύσσονται στο χώρο των ευρωπαϊκών θεσμών. Η πορεία και η πτώση της αποτελούν δίδαγμα και κίνητρο για να επιβάλουμε κανόνες. Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα πρέπει να περιοριστούν σε όφελος του ανταγωνισμού, των καταναλωτών και κυρίως της πολιτικής εξουσίας. Η επιρροή ξένων δυνάμεων, όπως του Κατάρ, που νομίζει ότι μπορεί να αγοράζει τα πάντα, πρέπει και αυτή να περιοριστεί με δραστικό τρόπο. Ζητείται αυτοκριτική από του Ιταλούς Σοσιαλιστές που της έδωσαν τόσες ευκαιρίες, τους αξιολογητές που έβρισκαν πάντα άριστες τις επιστημονικές της προτάσεις για χρηματοδότηση και από όσους πρόβαλαν τα προϊόντα των πολυεθνικών ψηφιακών κολοσσών στο ΕΚ υπό την αιγίδα της Καϊλή. Μη γελιέστε συνάδελφοι, δεν είναι μόνο το Κατάρ».