Στην Επιτροπή αποφάσισε να επιστρέψει το Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση της Κομισιόν για τη βραχεία άρση της βίζας στους πολίτες τεσσάρων κρατών, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, στη σκιά του Qatar gate.

Ads

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναπέμψουν τη νομοθετική πρόταση για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής βραχείας διάρκειας χωρίς υποχρέωση θεώρησης («βίζα») στους πολίτες του Κουβέιτ, του Κατάρ, του Ομάν και του Ισημερινού στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για περαιτέρω συζήτηση. Η απόφαση, βάσει του Άρθρου 198 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετήθηκε δια ανατάσεως χειρός.

Η απόφαση, βάσει του Άρθρου 198 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετήθηκε διά ανατάσεως χειρός.

Μετά την απόφαση, ο εισηγητής, Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής Erik Marquardt  δήλωσε:

Ads

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι φαινόμενα διαφθοράς δεν έχουν επηρεάσει την εν λόγω διαδικασία. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης στη δημοκρατία μας θα έχει συνέπειες. Επί του παρόντος, δεν θα προχωρήσουμε σε απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για το Κατάρ. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το πώς εφαρμόζονται. Πρέπει να υπάρξουν αυστηρές συνέπειες για όσους δωροδόκησαν και για όσους δωροδοκήθηκαν».

«Είχα προγραμματίσει να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζας. Υπό το πρίσμα των ερευνών, η έκθεση αυτή πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Από τη δική του μεριά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει πως «επιστρέφει πίσω στην  Επιτροπή όπως ζήτησε με πρότασή της η Ευρωπαϊκή Αριστερά η εντολή προς την Κομισιόν για το ζήτημα της βίζας από τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Κατάρ».

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, πρωτοπόρα και στη μάχη κατά της διαφθοράς» σχολιάζει ο ίδιος προσθέτοντας ότι με 366 ψήφους «υπέρ» η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τέλος, ο Κ. Αρβανίτης τονίζει ότι το «Ευρωκοινοβούλιο δεν αποδέχεται καμία λογική συγκάλυψης και η Αριστερά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».