Μήνυση κατά των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποβάλλουν παιδιά από 5 έως 14 ετών από την πολύπαθη περιοχή της Λίρια στην κεντρική Πορτογαλία, όπου οι φωτιές του περασμένου Ιουνίου στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους, τραυμάτισαν εκατοντάδες και κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Ads

Τα παιδιά προσπαθούν να συγκεντρώσουν το ποσό των 40.000 ευρώ που απαιτείται για να φτάσουν την υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς υποστηρίζουν ότι οι χώρες της ΕΕ δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τη θανάσιμη απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Η διαδικτυακή τους έκκληση για συγκέντρωση πόρων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα CrowdJustice, μια ιστοσελίδα που βοηθά πολίτες να συγκεντρώνουν τα χρήματα που απαιτούνται για δικαστικές μάχες.

Οι Βρετανοί δικηγόρου που ειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος και πρόκειται να εκπροσωπήσουν τα παιδιά μεταξύ πέντε και 14 ετών, χαρακτηρίζουν την υπόθεση «μοναδική»: «Είναι η πρώτη υπόθεση κατά την οποία πολλές κυβερνήσεις σύρονται ταυτόχρονα ενώπιον της δικαιοσύνης για την αποτυχία τους να διαχειριστούν σωστά την κλιματική αλλαγή», λένε μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.  

Ads