Σε «κόκκινο συναγερμό» η γαλλική πρωτεύουσα μετά τη δολοφονική επίθεση ενόπλων τζιχαντιστών στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν. Από αυτούς οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Για τρομοκρατική επίθεση μίλησε ο Ολάντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται υπό απειλή γιατί είναι «μια ελεύθερη χώρα». «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη!», φώναξαν οι δράστες κατά την επίθεση. Την επίθεση καταδίκασε σύσσωμος ο γαλλικός πολιτικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα. Την επίθεση καταδίκασαν και όλα τα κόμματα στην Ελλάδα.

Ads

Νεκροί από την επίθεση είναι δέκα δημοσιογράφοι – σκιτσογράφοι και δύο αστυνομικοί, ο ένας εκτελέστηκε εξ επαφής (βίντεο). Μεταξύ των νεκρών είναι οι τέσσερις δημοφιλείς σκιτσογράφοι  Cabu, Tignous και Wolinski και Stephane Charbonnier, διευθυντής σύνταξης της Charlie Hebdo, όπως και ο αρθρογράφος οικονομολόγος, Bernard Maris. Σημειώνεται πως ο ένας από τους δύο αστυνομικούς, που σκοτώθηκαν, είχε αναλάβει την προστασία του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Stephane Charbonnier, ο οποίος είχε δεχτεί απειλές τα προηγούμενα χρόνια, μετά το 2012, όταν η εφημερίδα δημοσίευσε ένα σατιρικό σκίτσο με τον Μωάμεθ. «Προτιμώ να πεθάνω όρθιος, παρά να ζω στα γόνατα», είχε πει. 

Ο δεύτερος αστυνομικός ήταν ένας 30χρονος, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ο οποίος έσπευσε στο σημείο όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. Δέχτηκε τα πυρά των ενόπλων και έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. Στη συνέχεια όπως φαίνεται, και στο βίντεο, ένας εκ των δραστών τον πυροβολεί εξ επαφής δίνοντάς του τη χαριστική βολή. 

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, αναφερόμενοι στους δράστες, κάνουν λόγο για τζιχαντιστές, που μιλούσαν άπταιστα γαλλικά. Μάλιστα οι δράστες, κατά την επίθεση, φέρονται να αναφέρθηκαν και στην Αλ Κάιντα. «Ήταν βαριά οπλισμένοι και όταν τους είδα νόμιζα πως ήτα άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας», λέει ένας αυτόπτης μάρτυρας. 

Ads

Το χρονικό της επίθεσης
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις. Φορούσαν μαύρες κουκούλες και εισέβαλαν γύρω στις 11:30 το πρωί στα γραφεία του περιοδικού και άρχισαν να γαζώνουν με καλάσνικοφ τους παριστάμενους, κυρίως εργαζόμενους.


Οι δράστες εκτελούν αστυνομικό και διαφεύγουν / Βίντεο ντουκουμέντο από την επίθεση

Σε βίντεο που επικαλείται το κανάλι BFM TV και ανέβηκε στο διαδίκτυο, οι ένοπλοι ακούγεται να φωνάζουν: «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη! Ο Αλάχ είναι μεγάλος! Σκοτώσαμε το Charlie Hebdo!».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Figaro, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην είσοδο των γραφείων και δεν ανέβηκαν στους ορόφους. Όπως γράφει η Parisien, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν καλά προετοιμασμένη, αφού έγινε ώρα που ήταν παρόντες όλοι οι δημοσιογράφοι και οι δράστες φέρεται να φώναζαν τα θύματα με τα ονόματά τους προτού τους εκτελέσουν. Κάποιοι από τους εργαζόμενους ανέβηκαν στην ταράτσα προκειμένου να γλιτώσουν. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψαν στο βόρειο Παρίσι και στη συνέχεια έκλεψαν ένα δεύτερο. 


Στο βίντεο ακούγονται οι πυροβολισμοί που πέφτουν στα γραφεία του περιοδικού

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έχει στηθεί για τον εντοπισμό και την σύλληψη των τριών δραστών. Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται ο κεντρικός τομέας του Παρισιού (Ile-de-France) και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσων ενημέρωσης και στα μέσα μεταφοράς. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρντ Καζνέβ δήλωσε, μιλώντας την ώρα που λάμβανε χώρα ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι, ότι όλη η γαλλική επικράτεια έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού μετά την επίθεση. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει ζητηθεί από όλους τους εισαγγελείς να ληφθούν όλες οι προφυλάξεις για να προστατευθούν τα συγκροτήματα Τύπου, οι πολιτιστικοί θεσμοί και οι δημόσιοι χώροι. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσων ενημέρωσης και στα μέσα μεταφοράς.

Το Charlie Hebdo έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν σατιρικά καρτούν με τον Μωάμεθ κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο. Το 2011 είχε πραγματοποιηθεί στα γραφεία του περιοδικου βομβιστική επίθεση. Το τελευταίο tweet του περιοδικού ήταν ένα σκίτσο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

 

Ολάντ: Θα τιμωρήσουμε τους δράστες

Για «μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας» έκανε λόγο ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας. «Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα» σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ. Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες» πρόσθεσε. Στο Μέγαρο των Ηλυσίων, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, είπε ότι «η Γαλλία είναι συγκλονισμένη, κάθε γάλλος πολίτης είναι τρομοκρατημένος». Από την πλευρά της η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν ΛεΠεν είπε: «Σήμερα είναι μία ημέρα συμπόνιας ως προς τα θύματα, την αστυνομία, τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους». Η Λε Πεν σημείωσε ότι πρόκειται για μία «τρομοκρατική επίθεση που διέπραξαν φονταμενταλιστές ισλαμιστές».

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας: «Η δημοκρατία μας δέχεται επίθεση, πρέπει να την υπερασπιστούμε». Ο Σαρκοζί έκανε λόγο για «βάρβαρη» επίθεση και για «άθλια πράξη που πλήττει την ανθρώπινη συνείδηση». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του γαλλικού Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λυκ Μελανσόν χαρακτήρισε «δειλούς δολοφόνους» τους δράστες

Το γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM), που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, καταδίκασε τη «βάρβαρη» επίθεση, λέγοντας ότι «συνιστά μια επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας». Ο πρόεδρός του, ο μουφτής του Μεγάλου Τεμένους του Παρισιού Νταλίλ Μπουμπακέρ, αναμένεται να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας αργότερα την Τετάρτη, όπως έγινε γνωστό από πηγές του περιβάλλοντός του.

Το CFCM, το οποίο εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του στα θύματα και τις οικογένειές τους. «Καλούμε όσους παραμένουν προσηλωμένοι στις αξίες της Δημοκρατίας να αποφύγουν τις προκλήσεις, μοναδική χρησιμότητα των οποίων είναι να ρίξουν λάδι στη φωτιά», συνεχίζει η ανακοίνωση καλώντας επίσης «τη μουσουλμανική κοινότητα να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι σε πιθανές απόπειρες χειραγώγησής της από ομάδες με εξτρεμιστικούς στόχους, όποιες κι αν είναι αυτές». Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF) που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Δείτε επίσης:

  • Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Από τον Μωάμεθ στον Παστίτσιο: Το 2012 το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρουσίασε το ζήτημα της λογοκρισίας σε ένα  ντοκιμαντέρ που εξέτασε τις περιπτώσεις παρέμβασης στον τύπο τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εκπομπή στο πλαίσιο της έρευνας της είχε ταξιδέψει στη Γαλλία και είχε επισκεφθεί τα γραφεία του Charlie Hebdo, για να μιλήσει με την ομάδα που τα σατιρικά σκίτσα της με τον Μωάμεθ ξεσήκωσαν παγκόσμιες αντιδράσεις. Ο Στεφάν Σαρμπονιέ, ο διευθυντής σύνταξης, συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης που πραγματοποίησαν ένοπλοι στα γραφεία του εντύπου στο Παρίσι. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Στέλιο Κούλογλου έλεγε: Δεν υποκύπτουμε στη λογοκρισία.